Bobovišća - Turistični vodnik

BOBOVIŠĆA - Otok Brač, Hrvaška: Izberite destinacijo za počitnice in rezervirajte namestitev on-line. Oglejte si ponudbo mest, naselj, zalivov in otokov s tisoč slik!


Bobovišća so se razmestila kilometer daleč od morja, v notranjosti zahodne strani otoka Brača, 15 km vzhodno od Supetarske trajektne luke, ki je povezana s Splitom, v smeri Sutivana in Ložišća kjer se cesta popelje proti Bovišću. Bobovišća na morju, Bobovišća in Lozišća so tri majhna naselja blizu Milne, večjega turističnega središča. Sestavljajo edinstveno celoto v kateri je globoko povlečena zaščitena uvala Bobovišća na morju, ki predstavlja izhod na obalo za ostalima dvema naseljema. Pristanišče v naselju je siguren vez za manjše čolne, ker bližnji hribčki varujejo Bobovišća na morju od vseh vetrov. Samo pol ure z avtom pa je oddaljeno mednarodno letališče Brač.
Prebivalci, njih okoli 60, se ukvarjajo z oljarstvom ter vinogradništvom. Zelo prijetno privatno namestitev ponujajo prvenstveno Bobovišća na moru, zatem Ložišća ter Bobovišća. Razen sprehoda skozi mesto, se gostem priporoča obiskati Milno, Pustinju Blaca s samostanom, Brački arheološki muzeju Škripu, Vidovu goru ki s svojimi 778 nadmorske višine predstavlja najvišji vrh Jadranskega otočja ter prelep pregled na vse otoke. Lahko pa tudi vzamete v najem čolne ali gondole, deskate, jadrate ali se potapljate. V vseh treh vaseh lahko sodelujete v balinanju s lokalnim prebivalstvom. Če želite miren počitek v privatni namestitvi boste prav gotovo tukaj to našli.
Arheološka najdišča v bližnji Vučjoj luci pričajo da so tukaj že Grki osnovali naselje. V zalivu pa so tudi rimska in bizantska najdišča. Otok Brač je zelo znan tudi po svojem braškem kamnu, ki je med drugim uporabljen za gradnjo Bele hiše v Washingtonu. Na hribu nad Bobovišćem, je družina Marinčević-Gligo zapustila prelep renesančni grad.
Vsa ta naselja so prvotno nastala okrog gradu, ki ga je zgradila družina Nazor priseljena iz Poljica na začetku 19. st. V Ložišćima se nahaja prelepa neoromantična trdnjava-ura, mojstrsko delo zelo znanega umetnika Ivana Rendića. Po koncu Druge svetovne vojne, hrvaški pesnik Vladimir Nazor se vrača v svoje rodno mesto Bobovišća na moru, kjer gradi majhen grad s prelepim pregledom na celotno luko, ter nahaja inspiracijo za svojo najboljšo poezijo.

Prosimo počakajte trenutek!