Hrvaška - Novice


Sinjska alka

Če se znajdete v Dalmaciji, v začetku avgusta, ne zamudite Sinjsko Alko, ki je ena od najlepših dogodkov, ki priča o bogati kulturni in zgodovinski dediščini Hrvaške. Sinjska Alka je viteško tekmovanje, ki poteka od 18. stoletja, v spomin na zmago nad turško vojsko. Od leta 2010 se nahaja na seznamu nesnovne svetovne dediščine. Poteka v Sinju, mestu v Dalmatinski zagori, ki se nahaja približno pol ure vožnje od Splita. Tekmovalci na konju morajo zadeti center alke, majhni železni krog, ki je razdeljen na tri dele, ki je obešen na vrv čez drkališče. Tekmovanje traja tri dni, in zmagovalec je tisti, ki uspe zbrati največ točk.

Čarovnija na otoku Biševo

Biševo je eden od najbolj oddaljenih otokov, ki na svoji majhni površini skriva številne naravne lepote. Ponaša se z čudovito plažo v zalivu Porat in zalivu Mezoporat, z stari oljčni nasadi, vinogradi ter borovim gozdom. Najverjetneje največja atrakcija na otoku Biševo je čarobna Modra jama (Modra špilja), ki se nahaja na vzhodni strani otoka. Jama je odprta za javnost v poznem 19. stoletju in od takrat šteje obiskovalce. Jama ima naravni vhod pod morsko gladino, skozi katere se odraža sončna svetloba in osvetljuje jamo z modro srebrno barvo. V jamo lahko pridete z čolnom skozi umetno ustvarjen vhod. Ta edinstven pojav lahko obiščete vsak dan v poletnih mesecih, ko številne agencije organizirajo izlete v Modro jamo (Modra špilja), in od otoka Biševo, jo lahko rednim trajektom iz Komiže.

Dalmatian – novi nizkocenovni leti na Hrvaško

Hrvaška bo kmalu postala še bolj bližja. Začetkom julija začinja prvi hrvaški nizkocenovni prevoznik Dalmatian. Ta novica bo posebej razveselila ljubitelje potovanj, glede na to, da se bodo vstopnice lahko kupile po izjemno nizkih cenah. Začelo bodo 1. Julija in najprej bodo povezani Zagreb in 11 evropskih destinacij, ki bodo leteli večkrat na teden: Düsseldorf, Ženeva, Hamburg, Larnaca, Milano, Praga, Rim, Sofija, Stuttgart, Varšava in Zurich. Vstopnice so v prodaji od junija in lahko jih kupite za 30 evrov v eno smer. Če še niste rezervirali karto, izberite Hrvaško kot destinacijo za poeltne počitnice. To je odlična priložnost da raziščete hrvaško metropolo, ki je le nekaj ur vožnje od Istre in Dalmacije.

Stari Grad – najstarejše mesto na Hrvaškem

Stari Grad je pravi biser otoka Hvara. To mesto, ki se nahaja na severni obali otoka so ustanovili grški kolonisti z otoka Parosa, 384.g. B.C. Sprehod po zgodovinskem središču mesta po ozkimi tlakovanimi ulicami in majhni trgi vas bo popeljal do antičnih časov. Med številnimi spomeniki, ki pričajo o dolgi zgodovini je vredno omeniti Tvrdalj, renesančno vilo pesnika Petra Hektorovića s čudovitim ribnikom in vrtom z eksotičnimi rastlinami. Tisto kaj naredi Stari Grad kot nekaj posebno je tudi Starogradsko polje, ki je zaradi izjemne vrednosti leta 2008 vključen na seznam UNESCO-ve svetovne dediščine. Če se znajdete v Starom Gradu v avgustu, lahko se udeležite znamenitega Faros maratona, mednarodnega plavalnega maratona, ki poteka že štirideset let zapored ali Faropisu, mednarodnega festivala literature. Nikakor ne zapustite mesto, brez degustacije Starograjski paprenjak, čudovitu sladicu od domačega meda in oljčnega olja.

Elafiti – biser dubrovačke riviere

Na zahodni strani magičnega Dubrovnika se nahajajo Elafitski otoki, arhipelag, ki se pod tem imenom imenuje že v I. stoletju. Že želite občutiti prvinsko vzdušje Sredozemja, nikakor ne zamudite obiskati najbolj znano Šipanu, Lopudu in Koločepu. Predvsem, vam bo v spominu ostal svež morski zrak, barve in vonji bogate mediteranske vegetacije, gostih borovih gozdov, citrusov in oljk, ki se nahajajo na vseh otokih, zlasti na Šipanu. Z obziroma, da je večina otoka skoraj nenaseljena, lahko boste najdli številne tihe in samotne zalive in plaže. Ena od najbolj priljubljenih je peščena plaža Šunj na Lopudu.

Elafitski otoki skrivajo dragoceno kulturno zgodovinsko dediščino, ki priča o bogati zgodovini Dubrovniške republike in njenih prebivalcev. Ljubitelje umetnosti bodo zagotvo razveselile številne cerkve, samostani in vile iz srednjega veka in renesanse, in za ljubitelje sodobne umetnosti v poletnih mesecih je na Lopudu odprt Umetniški paviljon Your Black Horizon. Otoki so vsakodnevno povezani s trajektnimi linijami z Dubrovnikom.

Rafting na Cetini

Omiš je idealna destinacija če želite preživeti aktivne počitnice. To malo mestece je v preteklosti znano kot sedež piratov, ki se nahaja v samem srcu Dalmacije, med Splitom in Makarsko. Tisto kaj navdihuje številne obiskovalce je mešanica morja, gore in reke, in zato prihajajo nazaj v Omiš. Ena od najbolj priljubljenih atrakcij v bližini Omiša je rafting na reki Cetini. Številni ljubitelji ekstremnih športov rada sodelujejo v tej spektakularni avanturi na reki Cetini. Rafting, med katerim boste šli skozi hitre slape in zagotovo uživali v slikovitem naravnem okolju kanjona Cetine traja 3-4 ur, po katerem se lahko sprostite v Radmanovim Mlinicama, enem od najlepših hrvaških letovišč. Omiš je tudi najbolj zanimivo mesto na Hrvaškem za ljubitelje športnega plezanja. Štirideset plezalnih poti, ki so prilagojene za začetnike in napredne plezalce, bodo zagotovo naredili vaše aktivne počitnice v Omišu nepozabnim.

Vinske ceste v Pelješcu

Ta polotok, ki se nahaja v južni Dalmaciji, je pravi raj za ljubitelje vina. Odlično podnebje, veliko sonca in kakovost tal, ustvarjajo idealne pogoje za pridelavo vrhunskega vina. Dolga tradicija proizvodnje vina in trdo delo so prinesli lokalnim vinarjem števine mednarodne nagrade in tako se ta lokalna vina nahajajo na seznamu svetovno znanih restavracij. Pelješac je znan po proizvodnji najboljšega hrvaškega vina, posebej plavca malega, ki se pridobiva od enakozvočne avtohtone sorte grozdja.

Čudovita pelješka vinska cesta, ob kateri se nahajajo številni kulturni spomeniki, je postavljena na temeljih Napoleonove ceste, ki je stara več kot dvesto let. Turneja po vinski cesti vam bo omogočala, da se seznanite s celotnim procesom proizvodnje vina. Vinarji vam bodo razkrili skrivnosti o svoji vinski kleti, pokazali lastne vinograde in na koncu boste lahko uživali v degustaciji njihovih vrhunskih vin. Zato je med bivanjem v Dalmaciji vsekakor vredna ogleda enogastronomska oaza.

Hrvaška – domovina kravate

Če iščete originalen spominek, ki vas bo spomnil na bivanje na Hrvaškem, je kravata prava izbira. Zgodovina kravate sega v 17. stoletje, v čas tridesetletne vojne. V njej so se hrvaški bojevniki poudarili z svojo bojevitostjo, kot tudi z tradicionalnim oblačilom, ki je vključevala šal privezan okoli vratu na poseben način. To originalno modno podrobnost je takoj sprejel francoski dvor, in kmalu potem je osvojil tudi ostalo Evropo. Danes je kravata simbol elegance in nepogrešljiv modni pripomoček pri praznični priložnosti, in je zato idealen spominek ali darilo, katero boste prinesli za nekoga posebnega iz Hrvaške. V bogati ponudbi lahko najdete kravate z motivi hrvaške kulturne dediščine, kot so glagolica in tipični okraski spomenikov iz srednjega veka in hrvaški grbi.

Spomladne počitnice na Hvaru

Ta priljubljena poletna destinacija turistov iz vsega sveta vas ne bo razočarala, če jo obišščete spomladi. Že od aprila se Hvar prebuja iz zimskega spanja in obiskovalcem ponuja bogato kulturno in gastronomsko ponudbo. V aprilu se lahko seznanite z religijami otoka, ko sodelujete v znani procesiji Za križen, ki je uvščena na seznam kulturne dediščine UNESCO-ja. Mesec maj ponuja številne kulturne prireditve. Označujejo se Dnevi hvarskega gledališča, prvega civilnega gledališča v Evropi . Poteka Mednarodni festival radijske drame, in na koncu meseca začneju Hvarske poletne prireditve, manifestacija, ki privablja številne priznane glasbenike klasične in jazz glasbe. Zaradi slovesnosti ob priložnosti Sv. Prošpera 10. Maja lahko poskusite in kupite lokalne gastronomske izdelke. Bivanje v zgodovinskem okolju mesta Hvar, bližina morja in čudovita narava, bo zagotovo naredila vaše spomladne počitnice nepozabnimi.  

Prosimo počakajte trenutek!