Lumbarda - Turistični vodnik

LUMBARDA - Otok Korčula, Hrvaška: Izberite destinacijo za počitnice in rezervirajte namestitev on-line. Oglejte si ponudbo mest, naselj, zalivov in otokov s tisoč slik!


Lumbarda je slikovito naselje na najbolj vzhodnem delu otoka Korčule, 6 km jugovzhodno od isto imenega mesta. Gospodarska osnova je poljedelstvo, ribištvo, predelava kamna in turizem. Naselje zaznamujejo karakteristične družinske hiše (kašteli), lepe peščene plaže, številni otočki in uvale, ter tradicijo robinzonskega turizma.
Poleg kvalitetne namestitve ter športno – rekreativne ponudbe, specifično znamenje turizmu v Lumbardi daje okoliš. Od središča Lubarde v breg, skozi drevored (murvi), pot pelje do prekrasnih polj in vinogradov, ki se nahajajo na rdečkastem pesku, ki daje idealno podlogo vinski trti. Tu je zibelka Grka, Pošipa in Maraštine, s katerimi se hvali celi otok Korčula. Ta posebna plast zemlje daje posebno noto vinom s Korčule, turistom pa najlepše peščene plaže.
Malo bolj severno od te ceste, ki vodi proti plaži, stoji hrib Glavica s cerkvijo sv. Roka z belim zvonikom. Južno od ceste stoji Postrana, kjer je kipar in slikar Ivan Jurjevic Knez ustvarja ter predstavlja svoje umetnine, ki oblikujejo zgodbe o življenju prebivalcev ter ribičev iz tega konca. Lumbarda je zelo znana po svoji zgodovinski dediščini. Vikendi in ladanjske hiše dajejo Lubardu videz muzeja dalmatinske renesančno-gotske arhitekture, bogata pa so tudi arheološka najdišča, ki pričajo o bogati preteklosti tega področja. Razen odkritij iz časa grške kolonizacije, v mestu so bili najdeni tudi ostanki rimske vile, ter srednjeveških cerkvic in kapelic. Utrjene vile (kašteli) družin Kršinić, Nobilo in Milna so vredni primerki tega tipa arhitekture.
Razen zanimive dediščine, v Lumbardi je živa tradicijska kultura. Pazljivo se čuvajo in ohranjajo narodne pesmi, običaji in plesi. Svetemu Roku je posvečen 16. avgust. V sezoni se organizirajo priložnostne zabavne in kulturne priredbe. Ljudje tega majhnega otoškega mesteca so odlični pridelovalci vina, oliv ter ribarji. Gastronomska ponudba Lumbarde je bogata. Sadje in zelenjavo, sveža in slana riba, prestavljajo vrhunsko ponudbo na tržnici, ni potrebno omenjati znani dalmatinski pršut.

Prosimo počakajte trenutek!