Maslinica - Turistični vodnik

MASLINICA - Otok Šolta, Hrvaška: Izberite destinacijo za počitnice in rezervirajte namestitev on-line. Oglejte si ponudbo mest, naselj, zalivov in otokov s tisoč slik!


Mirna modra uvala zamenjala je nekdanjo ribiško tradicijo s turistično vsebino, v avtentičnih konobah poslužujejo domačo hrano, pripravljeno na tradicionalen način. Naselje je obkroženo raznovrstnim mediteranskim rastlinjem, stebla oliv pa čuvajo ugodje starega otoškega poklica – olivarstva. Poletne počitnice v Maslenici nudijo miren počitek v bližini atraktivnih izletniških poti: otoka Hvara, otoka Korčule, otoka Visa ter mest Spita, Makarske in Dubrovnika.
Maslenica je edino naselje in pristanišče v istoimeni uvali na zahodni strani otoka Šolte. Na njeni južni strani najdemo zelo lep pejsaž s slikovito uvalo in borovim gozodom, pred samim mestom pa stoji arhipelag s sedmimi otoki. Na največjem izmed njih, je v V in VI stoletju zgrajena stara krščanska cerkev s samostanom, čigavi zidovi so še danes vidni.
S konca XVII st. je ohranjena štirikotna trdnjava s puškarnam (v uvali). V njo je leta 1708. vzidan enonadstropni dvorec z štirikotnim dvoriščem nad vhodni vrati pa je napis z grobom družine Martinis-Marchi.

Tako se začenja zgodovina mesta, ko je leta 1703. navedena plemiška družina Marchi zahtevala od benečanskega “providura” dovoljenje za gradnjo novega naselja in gradu z obrambnimi trdnjavami zaradi zaščite od pogostih gusarskih napadov.
Danes je grad spremljen v zelo priljubljeno in znano restavracijo "Grof Alberti". Naravni pomen nasada oliv izpopolnjuje zgodovinsko-arhitekturne vrednote baročnega gradu ter slikovitih okoliških hišic. Ribiško naselje se je razvilo tik ob obali v XVIII st. Na otočku Stipanska so ruševine starokrščanske bazilike vzdolžnega tlorisa z polkrožno apsido.

Z lokalno cesto je povezana z vsemi naselji na otoku. Obala v bližini Maslenice je razčlenjena z uvalami ter majhnimi gramoznimi plažami. V uvali lahko sidrajo jahte, kajti dobro je zaščitena od vseh vetrov.
Mirna modra uvala Maslenice je zamenjala nekdanjo ribiško tradicijo s turističnimi vsebinami, v avtentičnih konobah ponujajo z domačo hrano, pripravljeno na tradicionalen način. Naselje je obkroženo z različnim mediteranskim rastlinjem, stebla oliv pa ohranjajo ugodje starega otoškega poklica – oljarstva.
Poletne počitnice v Maslenici nudijo miren počitek v bližini atraktivnih izletniških poti: otoka Hvara, otoka Korčule, otoka Visa ter mest Spita, Makarske in Dubrovnika.

Prosimo počakajte trenutek!