Milna (Brač) - Turistični vodnik

MILNA (BRAČ) - Otok Brač, Hrvaška: Izberite destinacijo za počitnice in rezervirajte namestitev on-line. Oglejte si ponudbo mest, naselj, zalivov in otokov s tisoč slik!


Milna je turistično mestece in pristanišče na zahodni obali otoka Brača, 20 km jugozahodno od Supetra, trajektnega pristanišča za ladje, ki vsakodnevno povezujejo Brač in Split. Gospodarska osnova je poljedelstvo, ladjedelništvo, ribištvo, predelava rib in turizem. Milna je bila znana že v času izgradnje Dioklecijanove palače, ko so cesarske ladje tukaj imele varno pristanišče. Glede na to, da je to najbolj varno in najboljše pristanišče na otoku, zaščiteno od vseh vetrov razen ugodnega maestrala. Tukaj je zgrajena marina kapacitete 200 privezov.
Naselje je zgrajeno v tipičnem mediteranskem stilu. Kamene hiše, urejene majhne ulice, mir in tišina, so prvi dokaz kulturne velikosti prejšnjih časov. Razvilo se je v XVI st., ko je plemiška družina to področje izbrala za izgradnjo utrdbe ter cerkve, ki je postala cerkev Gospe od Blagovijesti z najlepšim oltarjem na otoku. V 17 st. je Milna bila prestolnica otoka, tukaj pa se lahko najdejo ene izmed najlepših baročnih slik in zgradb na Braču. Ostale vredne znamenitosti na otoku so: razkošno okrašeno začelje župne cerkve v stilu rokokoa, ter ruševine gotske cerkve v uvali Osibovo.
Kot turistično mesto se Milna razen s harmonično arhitekturo in mediteranskim ugodjem, lahko pohvali tudi z nekaj uval in peščenimi in gramoznimi plažami, kot so Pasikova, Lučice, Maslinova ali Osibova, ki privlačijo družine z malimi otroci. Zgodbe o lepotah pristanišča Bobovišće in vasic Ložišće, Bobovišće in Podhuma, skupaj z okoliškimi uvalami so že zdavnaj znane tudi zunaj meja Hrvaške. Še eno lepo urejeno kopališče, se nahaja v uvali Vlaška, pred Milnom pa je zanimiv otoček Mrduja.
Ljubiteljem aktivnega odmora v Milni ne bo manjkalo športnih vsebin. Na volji so Vam tereni za mali nogomet, odbojko, košarko, balinanje ter namizni tenis. Glavni razlogi za obisk so, kristalno čisto morje, zdrava domača hrana, hitra i pogosta veza s kopnem, (s katamarani iz Milne ter trajekti iz Supetra), z letali iz Bračkega aerodroma, oddaljenega 35 km od Milne.

Prosimo počakajte trenutek!