Mirca - Turistični vodnik

MIRCA - Otok Brač, Hrvaška: Izberite destinacijo za počitnice in rezervirajte namestitev on-line. Oglejte si ponudbo mest, naselj, zalivov in otokov s tisoč slik!


Mirca je majhna vas, na srednje dalmatinskemu otoku Brača, oddaljena 3 km od Supetra, zaznamujejo jo karakteristično rustikalno ugodje mediteranske vasi. Prebivalci se tradicionalno ukvarjajo z vinogradništvom ter sadjarstvom. Stari del vasi stoji južno od glavne ceste, ter je v glavnem vas orientirana na ta stari del, v zadnjem času pa se obrača proti morju, kjer je v preteklosti samo bilo pokopališče ter vinogadi Mutnik in Vele njive.
Prebivalstvo bližnjih naselij Sutivana in Donjeg Humca so zgradili Mirco v 16 stoletju. Družine Betičević in Brković so 1579. začele z izgradnjo župne cerkve. Prvotna cerkev je bila posvečena Gospi od Miraca, ter je v drugi polovici 19 stoletja razširjena z baročnimi elementi, ki ih je lahko vidimo na večini cerkev na otoku Braču. V cerkvi stoji oltarsko platno bračkega umetnika Feliksa Tironija iz leta 1783, ki izraža naglašeni realizem podeželskega razumevanja. Slikar naive iz Postira Pavo Gospodnetić je narisal Cirila in Metoda.
V pristanišču Gumanca stoji novi pomol, ter moderni mlin za olive, številni vikendi, ki so se razširili vse od borovega gozda in nekdanjih vinogradov. Mirca stojijo na meji kmečkega in turističnega življenja, z željo da ohranijo oba značaja. Ta kraj je bil velika ljubezen največjega hrvaškega pesnika Tina Ujevića.
Obalo na tem delu oblikujejo gramozne plaže s sencami borov, ter se najmlajši družin lahko igrajo v morju. Mir ter očuvana narava, bližina Supetra, glavnega trajektnega pristanišča otoka Brača, ustvarjajo Mirce, kot zelo zanimivo destinacijo za družinske počitnice ter goste, ki želijo občutiti avtentično vzdušje otoškega življenja. Priporočamo Vam obiskati tudi bližnja turistična mesteca, Supetar, Sutivan, Bol, Milno, Splitsko ter puščavo Blaca, povzpeti se na Vidovo goro, ki je najvišji vrh Jadrane, s katere je prelep pregled na dalmatinsko otočje pod katerim stoji Zlati rat, znana plaža Bola.

Prosimo počakajte trenutek!