Pag - Turistični vodnik

PAG - Otok Pag, Hrvaška: Izberite destinacijo za počitnice in rezervirajte namestitev on-line. Oglejte si ponudbo mest, naselj, zalivov in otokov s tisoč slik!


Mesto Pag je središče otoka. Razvil se je v središču zanimivega jedra s trdnjavami in utrdbami, katere ohranjajo bogato kulturno dediščino. Mesto Pag je nastala na današnjem mestu v petnajstem stoletju. Do tedaj se je že dvakrat selil, zaradi turške nevarnosti. Leta 1192. Je bila zgrajena cerkev Sv. Marije, ki danes dominira na področju Starega grada. Eno izmed značilnejših zgodovinskih dogodkov mesta Pag je pridobitev Bule kralja Bele IV, s katero so Pagu podeljene pravice svobodnega kraljevskega mesta iz leta 1244.
Na Pagu se še vedno lahko vidi proizvodnja soli s starim postopkom izsuševanja v manjših glinenih bazenih v katere se spušča morje (soline). Te soline so poleg svoje avtentičnosti, tudi zahvalen motiv za fotografiranje. Mesto Pag je tudi mesto ročnih del, znane paške čipke, ki se neguje skozi stoletja, vsaka za sebe je unikat, to počasno in naporno ročno delo pa še danes živi na ulicah starega mesta.
Leta 1968 je tu odprt prvi hotel, takrat so se uredile tudi plaže, avto-kampi ter z izgradnjo cest se začne razvoj turizma v Pagu. Paško uvalo obkroža 20 gramoznih in peščenih plaž. Mesto Pag daja možnost za mirne, ampak tudi aktivne počitnice, primerne za družine ter tudi rekreativce.

Prosimo počakajte trenutek!