Podgora - Turistični vodnik

PODGORA - Makarska Riviera ,Hrvaška: Izberite destinacijo za počitnice in rezervirajte namestitev on-line. Oglejte si ponudbo mest, naselj, zalivov in otokov s tisoč slik!


Podgora je mesto in pristanišče na Makarski rivieri, 9 km jugovzhodno od Makarske, 70km od Splita. Stoji v samem središču dalmatinske obale na začetku ceste proti Vrgorcu.
Vse zgradbe, od pomembnega značaja, so zgrajene po odhodu Turkov, ter po tem ko je prenehala vsakršna nevarnost od njihovega povratka. V pozno baročnem stilu je družina Mrkušić zgradila svojo poletno rezidenco, katero danes predstavlja klasicistična kapela iz leta 1802. Klasicizmu pripada tudi župna cerkev Svih Svetih v Gornjoj Podgori iz leta 1764, ki je edina monumentalna zgradba na Makarski rivieri.
Na pokopališču stoji spomenik Mihovilu Pavlinoviću, ki je delo Ivana Rendića, enega od najbolj zaslužnih posameznikov Ilirskega gibanja. Na višavi nad pristaniščem je monumentalni spomenik iz leta 1962, ki predstavlja krila galeba. Po potresu leta 1962. Je zgrajena nova cerkev modernega stila v obliki ladje.
Z izgradnjo prvega hotela “Praga” leta 1922. se začenja moderni turizem, čeprav je Podgora še v zgodnjih šestdesetih letih bila majhno ribiško naselje, ki se je komaj razvilo v moderno turistično mesto z izgradnjo Jadranske magistrale. V Podgori je skoraj 2000 ležišč v hotelih in okrog 3600 ležišč v privatnih aranžmajih. Na rtu Sutikla stoji avto kamp z istim imenom ter s približno 300 mest pod stoletnimi olivami. Kamor koli da greste, zgostili vas bodo prijazni domačini pod okriljem mediteranske lepote.
Podgora stoji na delu Mediterana popolne ekološke čistoče, tukaj sonce zahaja v tisočih barvah, ob jutrih pa se budijo z vonji narave. Plaže se prekrasne prekrite z belim i čistim gramozom, ter zahvaljujoč prijetim morskim tokovom, v morju lahko uživate od maja do oktobra, lahko izberete svoje bivanje v bilo katerem letnem času, kajti podnebje je tukaj blago.
Nacionalno in internacionalno hrano ter pijačo lahko poizkušate v številnih restavracijah, picerijah ali hotelskih objektih. Zabavate se lahko v diskotekah ali gostilnah. Skozi junij in avgust lahko vsak teden sodelujete v folklornih izvedbah ali tradicionalnih dalmatinskih pesmih. Proslava sv. Vinka, zaščitnika Podgore, je tradicionalna fešta, ki se odvija vsake prve nedelje po Marijinem Vnebovzetju (15. avgust).
V Podgori je zelo veliko športnih terenov za vaš aktivni odmor; za tenis, rokomet, košarko in balinanje na morju pa se ponuja smučanje, surfanje, potapljanje, plutje z gliserjem ali ladjo. Organizirano je tudi planinarjenje, foto- safari ter športni lov v bližnjem parku narave na Biokovu.

Prosimo počakajte trenutek!