Postira - Turistični vodnik

POSTIRA - Otok Brač, Hrvaška: Izberite destinacijo za počitnice in rezervirajte namestitev on-line. Oglejte si ponudbo mest, naselj, zalivov in otokov s tisoč slik!


Postira je turistično naselje, ki stoji na severni obali srednje dalmatinskega otoka Brača. Povezave s kopnem so vsakodnevne trajektne linije iz Spita do Supetra, potem pa 9 km vzhodno po regionalni cesti v smeri Pučišća. Ali pa s trajektno linijo Makarska – Sumartin, ter po glavni otoški cesti do Pražnica, kjer se cesta razdeli proti Pušićih ter vodi do Postira. Ugoden položaj je ustvaril Postiro pristaniščem ter ribiškim mestom, rodovitna zemlja v zaledju zagotavlja gostem kraja domačo hrano in vrhunska vina.
Naselje se prvič omenja v 14 st., njegovo ime pa izvira iz latinske besede partura. V podnožju župne cerkve Sv. Ivana Krstitelja so bile odkriti zidovi ene paleokrščanske cerkvice ter krstilnice v sami cerkvi, pa se lahko vidijo slike mojstrov benečanske šole iz 17 st. V zidovih utrjene hiše družine Gospodnetić se lahko vidijo baročna vrata ter grb. Pristanišče Postira ohranja celi niz visokih kamenih hiš, ki so v preteklosti pripadale bogatim posameznikom Brača, med katerimi je tudi palača Lazanić z renesančnim svisli, v katerih je rojen hrvaški pesnik Vladimir Nazor.
Postira so lepe v vseh letnih časih. Tudi v januarju, ko cvetijo mandeljni, ter po karnevali ko marćenske burje počistijo ter cvetijo vinogradi in fige, vrtni šetraj in brnistra zadišijo v zraku. Ob poletju številna dogajanja in veseli ljudje oživijo uvale in plaže. Dokler črički pojo, se lahko slišijo vesele pesmi vetriči pa nosijo vonjave ražnjev in žarov. Tudi po koncu turistične sezone so veseli vinogradi, sadovnjaki in nasadi oliv, zaradi pesmi nabiralcev. Zima ima tudi tukaj svoje čari, zaradi ljudskih božičnih običajev, ko ob dolgih zimskih večerih ljudje sedijo okrog kamina ter grejejo svoje kosti premrzle od burje.
Na širšem področju je več manjših uval z gramoznimi in skalnatimi plažami, obkroženi z borovci. Lahko tudi organizirano obiščete zelo slikovita okoliška mesteca Dol, Splitsku, Škrip, Pučišća, Pražnice ter turistična mesteca Supetar in Sutivan. Z organiziranimi izleti v okolico, razvedrilo v poletnih mesecih zaznamujejo že desetletja znane narodne fešte na svoj arhaičen način. Turistična ponudba počiva na namestitvi v hotelih, penzionih ali apartmajih, ter je namena v glavnem mirnim družinskim počitnicam. Ljubiteljem športa so na voljo tereni za košarko, tenis, balinanje ter vodeni športi, ter če vam primanjkujejo rekviziti ih lahko najamete. Tradicionalna kulturno-zabavna manifestacija Postirsko ljeto vključuje svetinje sv. Ivana Kristitelja, zaščitnika fare (24. junij), Gospe Karmelska (16. julij) ter Vele Gospe (15. avgust).

Prosimo počakajte trenutek!