Povlja - Turistični vodnik

POVLJA - Otok Brač, Hrvaška: Izberite destinacijo za počitnice in rezervirajte namestitev on-line. Oglejte si ponudbo mest, naselj, zalivov in otokov s tisoč slik!


Povlja je naselje v istoimenski uvali na severozahodni obali otoka Brača, 10 km vzhodno od Sumartina, trajektna pristanišča srednje dalmatinskega otoka Brača, ki je vsakodnevno povezan z Makarsko in pristaniščem Supetar, ki je oddaljeno 40 km po lokalni otoški cesti, ter se pri Selcu zavije proti Povlju. Gospodarska osnova je poljedelstvo, vinogradništvo, pridelava oliv, ribištvo in turizem.
V pozni zgodovini so tukaj sidrale razkošne rimske galije. Povlja ima kar nekaj arheoloških najdišč iz časa antike, iz časa srednjega veka pa je ohranjeno več vrednih poslopij. Iz zgodnje krščanskega časa so ohranjeni deli bazilike (V.-VI.st.), ki je deloma očuvana od streha; do izraza prihaja apsidni del s trodelnim oknom na stebrički. Osmerokotna krstilnica s kupolo (edina ohranjena na Hrvaškem), danes je sestavni del župne cerkve; v njej so deloma očuvane freske iz tistega časa. Krstilnico so v XII. st. benediktinci spremenili v cerkev, v XVIII in XIX st. so ji dodane ladje in kapele, tako da se na nadvratniku benediktinske cerkve stoji vklesan napis mojstra Radonje iz leta 1250., znan tudi pod imenom Povaljska listina, ki se zaradi izjemne vrednosti čuva v Arheološkem muzeju v Splitu. To je hkrati tudi najstarejši primer zahodno cirilice na Hrvaškem.
Povlju obkrožujejo številne uvale (Travna, Smokvica, Tičja luka, Tatinja) z različnimi vrstami plaž, v samem zalivu je varno pristanišče. Če se za časa počitnic zaželite športa, so Vam v Povlji na voljo nogometno igrišče in teniški tereni, toplo vam priporočamo športe na vodi: jadranje, deskanje in potapljanje. Ribištvo in pridelava domače hrane garantirajo odlično gastronomsko ponudbo, prijaznost domačinov, pa bo prav gotovo pripomogla ugodnem bivanju v Povlji.

Prosimo počakajte trenutek!