Stomorska - Turistični vodnik

STOMORSKA - Otok Šolta, Hrvaška: Izberite destinacijo za počitnice in rezervirajte namestitev on-line. Oglejte si ponudbo mest, naselj, zalivov in otokov s tisoč slik!


Stomorska je naselje na severovzhodni obali otoka Šolte. Prvotno je zgrajena kot pristanišče Gornjem Selu, v prelepi dragi obrnjeni proti Splitu. Gospodarska osnova je poljedelstvo, pomorstvo, ribištvo in turizem. Z trajekti in katamarani je povezana s Splitom in otokom Bračom. Na južni strani otoka Šolte so prekrasne uvale : Livka, Travna, Stračinska, Grabova in Senjska.
Ta otok spada med najmanjše hrvaške otoke, krasi ga karakterističen otoški duh. Ob straneh globokega stromorskega pristanišča, s harmonično arhitekturo v okoliških vzpetinah so vtkane kamene hiše, posestva, ulice in stopnice, v dnu uvale pa stoji slavno staro jedro. Pristanišče je vedno polno življenja. Stomorske jadrnice so kot pridni delavci, ki počivajo v pristanišču, po težkem delu in velikem morju. Iz osončenega prostora skritega od vetra, na plaži, starejši prebivalci Šolte se radi spominjajo nekaterih svojih dni, navidezno ravnodušni na vsaki dan.
Naselje se razvija od začetka XVIII st. Svetišče Gospe od Stomorije ali Gospe od Bori je osnova za verski in Gornje Sele (3km) za kmečki turizem. Vzhodno od Stomorske je uvala Gornja Krušica, vikend naselje in kopališče. Stomorska ja za časa poletnih mesecev, poleg Nečujama, središče zabave na otoku. V Stomorski je nekaj kvalitetnih gostinskih lokalov, rekreacija pa je vezna na vodne športe.

Prosimo počakajte trenutek!