Sukošan - Turistični vodnik

SUKOŠAN - Hrvaška, Zadar: Izberite destinacijo za počitnice in rezervirajte namestitev on-line. Oglejte si ponudbo mest, naselj, zalivov in otokov s tisoč slik!


Sukošan je mesto in majhno pristanišče v prostrani uvali (pristanišče Sukošan), 11 km jugovzhodno od Zadra, na pol poti med mesti Bibinje in Biogradom. Prebivalstvo se pretežno ukvarja z poljedelstvom, vinogradništvom, pridelavi oljk in sadja ter turizmom.
Sukošan neguje stare običaje, kot so proslava sv. Kasijana, zaščitnika Sukošana (13. avgust). Župna cerkev sv. Kasnijana, najverjetneje je zgrajena v 11 stoletju (ostanki z motivi “pletera” - čipkastega okrasa), poprijela je svoj današnji videz v 17 stoletju. Zelo so zanimivi ostanki letovišča zadarskih nadškofov na otočku v zalivu, iz 15. Stoletja ter ostanki srednjeveške utrdbe, ki so jo zgradili bribirski vitezi na rtu Bribričina. Srednjeveška kapelica stoji na cesti 3.5 km severovzhodno od mesta.
V mestu je nekaj peščenih plaž, ker Sukošan stoji v plitvem in zaščitenem zalivu. Tu lahko uživate v prijetnih sprehodih skozi ozke tradicionalne ulice in lepe borove gozdove ter sadovnjake. Zahvaljujoč številnim restavracijah in konobah, Sukošan je mesto odličnih vin ter gostoljubnih ljudi.
Sukošanska marina Zlatna luka, blizu Sukošana, je ena izmed največjih na Jadranu. Pristanišče ima 1200 privezov za jahte v morju, 600 na kopnem, ter 200 pod streho. Marina je odprta skozi vse leto. V času Karnevalske sezone, „luzari“, maske, tipične za Sukošan, predstavljajo posebno turistično atrakcijo. Sukošanske noči v srcu sezone ponujajo Vam odlično zabavo. Mesto idealno za vse tiste, ki si želijo biti v dotiku z naravo v kombinaciji s športom in rekreacijo.

Prosimo počakajte trenutek!