Trogir - Turistični vodnik

TROGIR - Hrvaška, Dalmacija: Izberite destinacijo za počitnice in rezervirajte namestitev on-line. Oglejte si ponudbo mest, naselj, zalivov in otokov s tisoč slik!


Trogir je majhno slikovito mesto, 25 km severno od Splita, 7 km od letališča. Njegovo staro središče stoji na majhnem otočku med obalo na severu in otokom Čiovo na jugu. Trogir je bil vedno poseljen skozi svojo dolgo preteklost.
Naselje Tragurion so osnovali grški kolonisti v III in II stoletju pred Kristom; zatem so skozi stoletja na področje prihajajo Rimljani, Hrvati, Benečani, Italijani, Avstrijci. Sledove kulture so pustili vsi v kulturi mesta, arhitekturi in umetnosti, ampak kljub temu hrvaški jezik je uspel obstati skozi vsa burna zgodovinska stoletja. Ob koncu XX stoletja, Trogir je ponovno v novi hrvaški državi.
V Trogiru lahko najdete številna dragocena umetniška dela; na fasadah zgradb, kamenih kipih, lesu, na umetniških platnih nekaterih domačih mojstrov ter arhitektih, kot so Radovan, Blaž Juraj Trogirarin ter ivan Duknović, od tujih pa Adree Alessia , Nikola Giovanni Firentinc. Trogir je brez dvoma pravi muzej srednjeveške dediščine. Od leta 1997. Trogir je na popisu spomeniške dediščine pod zaščito UNESCO-a.
Od srednjeveških obzidij so ohranjena samo severna vrata, ter na južnem delu mesta eden pomemben segment zidov, povezan z južnimi, morskimi vrati. Zahodno od vrat stoji trdnjava Sv. Nikola, vzhodno od vrat pa je loža, ki je imela funkcijo zaklonišča za tiste, ki bi zamudili vstopiti v mesto po zaprtju mestnih vrat.
Vzhodno od lože se povzpenja trdnjava Vitturi , ki je združena z kompleksom ženskega benediktinskega samostana sv. Nikole. Na jugozahodnem delu Trogira, na eni planoti, tik ob obali stoji veliki grad Kamerlengo, katerega so zgradili Benečani, kot zapor v času okupacije mesta okrog leta 1450.
Središčni trg v Trogiru je nastal v srednjem veku na mestu rimskega trga. Dominantna zgradba je na trgu je katedrala sv. Lovre, narejena okrog leta 1240. Njena posebnost je kiparsko delo, igra na reliefu in figure na glavnem portalu zahodne fasade, za katere je zaslužen Radovan.
Graditelj in kipar Andrija Aleši leta 1460. začenja z izgradnjo krstilnice na severnem delu prtika, ki je dokončana v sodelovanju z Nikolom Firentincem, renesančnim graditeljem in kiparjem.
Vzhodni del glavnega trga v Trogiru je zavzela Občinska palača, ob začetku XIV. stoletja. V njeni bližini je stala zelo nenavadna konstrukcija trdnjava-ura, nad cerkvijo sv. Sebastjana. Neposredno bližino Občinske palače pa krasi manjša pred romantična bazilika sv. Barbare.
Širšo okolico Trogira (Trogir – Seget – Riviera Čiovo) zaznamuje bogata vegetacija, številni otoki in uvale, gramozne in peščene plaže. Trogir Vam ponuja visoko kvalitetno namestitev v hotelih, penzionih, apartmajih, kampih ter delikatesno domačo hrano, še prav posebej ribje specialitete. Bogata je tudi ponudba športnih in rekreacijskih vsebin – tenis, balinanje, kegljanje, tek, šola surfanja in potapljanja. V zabavo so vključene živahne ribiške noči ter folklorne predstave, koncerti klasične glasbe v posebnih scenskih predstavah.
Trogir je mesto raznovrstne turistične ponudbe ter je zelo priljubljena točka za ljubitelje ladij in jadrnic, vse usluge pa lahko dobijo v ACI marini Čiovo. Trogir skozi poletje zgleda kot Nica na francoski azurni obali zahvaljujoč glamurju zasidranih luksuznih jaht, ter središča polnega z turisti.

Prosimo počakajte trenutek!