Baška Voda - Turistični vodnik

BAŠKA VODA - Makarska Riviera ,Hrvaška: Izberite destinacijo za počitnice in rezervirajte namestitev on-line. Oglejte si ponudbo mest, naselj, zalivov in otokov s tisoč slik!


Baška Voda je mesto in pristanišče na Makarski rivijeri, 9,5 km oddaljena v smeri severo-zahoda od mesta Makarska ter 98 km od Splita, ter se nahaja v podnožju Biokovskega planinskega masiva.
Skozi zgodovino je bila Baška Voda naselje ribičev, drobnih kmetov, trgovcev ter mornarjev, ampak je s časom zrasla v moderno turistično mesto. Prvi turistično stavbo sta zgradila brata Slikavica za časa tridesetih let prejšnjega stoletja, hotel Slavijo, ki je prejel Zlato odličje za udobje, kuhinjo ter vrhunska vina leta 1936. v Londonu.
Glavni razlogi zaradi katerih je Baška Voda že vrsto let najbolj popularna turistična destinacija v srednji Dalmaciji je predvsem zaradi njenega naravnega okrožja, čisti zrak, bistro morje, dolge bele gramozne plaže, blaga mediteranska klima ter izvrsten geografski položaj.
Razen vsega že navedenega, Baška Voda ponuja atraktivne kulturne in zabavne manifestacije med katerimi je pomembno naglasiti festival klapskega petja Makarske rivijere ki se odvija v avgustu na fešto – dan Sv. Lovra. Razen zabave se tukaj nahajajo različne športne ter rekreativne vsebine ki ih Baška Voda ponuja, kot so tenis, nogomet, rokomet, minigolf, ribolov, planinarjenje. Ob večernih urah pa se odvijajo razne zabave na terasah ter diskotekah. Številni gostinski objekti ter konobe ponujajo domače gurmanske specialitete.
Življenje na tem področju je možno spremljati že za časa bronaste dobe (1700-1500. pred Kristusovim rojstvom), ko so na področju bližnjega Basta ter na hribčku Gradini formirala utrjena naselja s dolgim suhozidni, znotraj pa so bile nameščeni stanovanjski prostori. Nedaleč od Gradine je bilo najdeno večje število grobov iz časa Antike s številnimi zagrobnimi predmeti.
Zaradi nevarnosti od barbarskih narodov, za časa V i VI stoletja so se utrjevale obrambne trdnjave, dokler življenje v Gradini niso prekinili Hrvati s svojim prihodom v VII stoletju. Prebivalstvo se seli v podnožje hribovja Biokovo. V naslednjem tisočletju ni možno najti sledu življenja ob morju. Komaj ob koncu XVII stoletja se prebivalstvo vrača ob obali ter se počasi ustvarja nova Baška Voda.

Prosimo počakajte trenutek!