Bol - Turistični vodnik

BOL - Otok Brač, Hrvaška: Izberite destinacijo za počitnice in rezervirajte namestitev on-line. Oglejte si ponudbo mest, naselj, zalivov in otokov s tisoč slik!


Bol je ekskluzivno letovišče, mesto in pristanišče na južni starani otoka Brača, enem izmed najbolj sončnih hrvaških otokov. Nahaja se v osami, na južni obali Brača, ter je najstarejše braško mesto. Samo ime je nastalo od latinske besede vallum: zemljena utrdba iz palisadama, ter ni dvoma da je tukaj obstajalo naselje še za časa Rimljanov. Gospodarska osnova je poljedelstvo, vinogradništvo, ribarjenje ter turizem.
Iz časa poznega krščanstva so tukaj najdeni sarkofagi z urezanimi križi, ter zgodnje romantična cerkev Sv. Ivana Tudora na katerim temeljih so najedeni ostanki iz pozne antike. Od palekrščanskih in srednjeveških spomenikov beležimo dominikansko cerkev in samostan Gospe od milosti. Takoj zraven samostana se nahaja Muzej mesta Bol, v katerem je arhiv cerkvenega srebra in glagolniških spomenikov. Nad Bolom lahko vidite številne letne rezidence, pozno gotiko in baročne zgradbe. Galerija slik Branko Dešković v eni izmed baročnih palač ohranja zbirko ki šteje 300 slik in skulptur najpomembnejših hrvaških umetnikov moderne umetnosti.
Poleg zanimivih zgodovinskih spomenikov, mesto opisuje čudežna narava. Atraktivne plaže in izvori pitne vode so vplivali da se to mesto postane izjemna turistična oaza znana po velikem številu gostov. Vzhodno in zahodno od Bola se nizajo številne peščine i prekrasne plaže kakšnih 15 km. Med njimi najbolj znana je, ter po mnogih tudi najlepša, Zlatni rat, raj za surferje ter ljubitelje športov na vodi, in ponos vseh prebivalcev tega mesteca. Ta peščeni rt je edinstven fenomen razsut na milijone drobčkanih zrnc se poglablja v modrino morske gladine svojo daljino od 634 metrov kakor jezik, in se pomika, enkrat na eno, drugič na drugo stran, kakor veter pihlja in kakor udarjajo valovi.
Nad Bolom je včasih stal planinski greben Bolska kruna s ostanki ilirske trdnjave Koštilo ter Vidova gora, najvišji vrh Jadranskega otočja. Turistično in športno letališče "Brac" je samo 13 kilometrov udaljeno od Bola, ter je Bol povezan z znanimi turističnimi centri v Evropi, ne samo zračno ampak tudi z trajekti in hidrogliserji s Splitom. Bol je zelo pristopno mesto, bogato slikovitimi znamenitostmi, izvorno naravo, mirnostjo, čistim in bistrim morjem azurne barve, vedno sončnim nebom. To mesto je uspelo ohraniti svoj mediteranski duh v svojih malih kamenih ulicah in kamenim trgom.
V mesto so številne restavracije, kjer ponujajo jedi mednarodne in domače kuhinje ter kvalitetna braška vina (slavni bolski plavac). Mesto obiluje tudi z kulturo in zabavo. Posebno mesto zavzema proslava Gospe od Sniga (5. avgusta), mestna fešta, spomin na dan, po legendi, ko je tukaj padal sneg,, hkrati pa tud Dan opčine Bol. Ljubiteljem športa in rekreacije, Bol ponuja 25 teniških igrišč, osrednji teniški štadion s 1820 sedečih mest, kjer se odvijajo vrhunska teniška tekmovanja (WTA Croatian Bol Ladies Open), in pogoji za deskanje, vodne športe, balinanje, kegljanje, mali nogomet, košarko, odbojko. Organizirajo se šole potapljanja, podvodnega ribolova ter letenja z zmaji s Vidove gore. Južna obala otoka (zahodno od zaliva Konjska) je primerna za podvodni ribolov. Od Bola vodi strma planinska steza do razglednice na Vidovi gori. Če želite aktiven odmor, popestren s športom, zabavo in druženjem z mladimi ljudmi, vsekakor morate obiskati Bol!

Prosimo počakajte trenutek!