Brist - Turistični vodnik

BRIST - Makarska Riviera ,Hrvaška: Izberite destinacijo za počitnice in rezervirajte namestitev on-line. Oglejte si ponudbo mest, naselj, zalivov in otokov s tisoč slik!


Brist je mesto in majhno pristanišče v isto imenom zalivu na Jadranski obali. Nahaja se na samem jugu Makarske riviere, na magistralni Split – Dubrovnik, 8 km od mesta Ploče. Brist je zelo slikovito mesto idealno za vaše ugodne in mirne počitnice. Posebno so atraktivni njegovi nasadi oljk ter izvori pitne vode, kot tudi nekaj peščenih zalivov. Brist je znan po svoji blagi klimi ter vruljski burji ki tukaj ni toliko močna.
Obalo okrog mesta orisujejo številni zalivi (Na Ploci, Blatnice, Pod Pecu, Slakovac, Pakljine, Smrdeljac, Litnoga i Zaborci). Možnosti za šport in rekreacijo ne primanjkuje, vodni športi in planinarjenje po Biokovu. Ekonomije je zasnovana na kmetijstvu, vinogradništvu, predelavi oljk, ribištvu in turizmu.
Stara vas Brist, ki se je nahajala daleč stran od morja, v podnožju Biokova, je zapuščeno že v XIX stoletju. Stara župna cerkev, posvečena sv. Margariti, je zgrajena 1741. na ruševinah druge starejše cerkve. Ker je bila deloma porušena v potresu 1962. je ponovno obnovljena leta 1986. V cerkvi se nahaja grobnica plemiške družine Kačić iz 18. Stoletja. V zaselku Kačići v neposredni bližini stare cerkve je rojstna hiša velikega hrvaškega pesnika fra Andrije Kačića Miošića.
V 18. Stoletju ob morju je zgrajeno nekaj baročnih dvorcev. Nova župna cerkev sv. Marije zgrajena je leta 1870., blizu morja v novo romantičnem stilu; zraven nje stoji spomenik fra Andrije Kačića Miošića, ki je delo Ivana Meštrovića.

Prosimo počakajte trenutek!