Cavtat - Turistični vodnik

CAVTAT - Hrvaška, Dubrovnik: Izberite destinacijo za počitnice in rezervirajte namestitev on-line. Oglejte si ponudbo mest, naselj, zalivov in otokov s tisoč slik!


Staro mesto Cavtat stoji na južnih pobočjih polotoka Rata, udaljen kakih 20km jugovzhodno od Dubrovnika. V času antike je nosil ime Epidaurum, danes je Cavtat turistični in kulturni center Konavala, najjužnejše točke Hrvaške. Cavtat je mesto prelepih plaž in luksuznih hotelov istočasno pa tradicionalnega načina življenja ter dobro očuvanih običajev.
Skozi zgodovino je sprva bil naseljen od strani Ilirov ter z nekaj grških trgovcev, od Rimljanov nosi ime Epidaurum ter postane njihova kolonija. Tako je Cavtat poprijel poseben starinskih duh, ki se lahko opazi kamorkoli da greste. Cavtat je zaklad zgodovine, umetnosti in kulture.
Različne kulturne inštitucije se nahajajo v Kneževi palači, zgrajeni v renesančnem stilu, mestna cerkev Sv. Nikole pa je narejena v baročnem stilu. V Cavtatu stoji rojstna hiša največjega hrvaškega slikarja iz začetka XX stoletja, Vlahe Bukovca, kjer je tudi njegova umetniška galerija. Njegove slike lahko občudujemo v frančiškanskem samostanu, znanem po prelepem renesančnem dvorišču. Na mestnem pokopališču, ki je na hribu, v razkošnem zelenilu je najbolj znan hrvaški kipar Ivan Meštrović zgradil mavzolej družine Račić, ki predstavlja kiparsko delo od velike pomembnosti.
Zahvaljujoč svoji lepoti, tisti naravni kot tudi narejeni od človeka, razkošni vegetaciji, bogati zgodovini in zelo ugodni mediteranski klimi, to mesto je postalo eno izmed najbolj iskanih evropskih turističnih destinacij. Cavtat danes ponuja svoji obiskovalcem vse kar eno moderno počivališče potrebuje. Če ste ljubitelj športnih aktivnosti, potem imate mnogo opcij da zadovoljite svoje potrebe; potapljanje, vaterpolo in plavanje, tenis, smučanje na vodi, deskanje. Ribolov, jezdenje ali safari lahko poiščete v bližnjih Konavlima.
Na repertoarju letnih dogajanj, moramo ometi svečanost januarju ali februarju karnevalsko praznovanje Mali karnival - fest , kot že ime pravi, majhen karneval. V juliju in avgustu poteka Cavtatsko ljeto, ki je bogato z kulturno harmonijo in folklorni večeri ter vaterpolo turnirji. Najbolj slovesna dan je praznik Marije od Snijega (5. avgust), ko se razen verskega obreda praznuje tudi Dan domovinske zahvalnosti.
V Cavtatu bodo vaše čute preplavil nepopisne arome borovih gozdov, ki se širijo z poletnem vetričem, in bledim šumom z oddaljenih peščenih plaža. To je kraj mamljivo toplega, kristalno čistega morja. Okrog celega mesta se raztezajo atraktivne peščene, gramozne ali skalnate plaže ki ih krasijo palme. Cavtatska šetnica je dolga 7 km dolga pešpot, ki vodi skozi gosti borov gozd, zagotavlja vam ugodne trenutke za počitek in sprostitev.
Kot v večini dalmatinskih mest boste tukaj našli okusne jedi v restavraciji za vsakogar, od rib in školjk, pripravljeni na olivnem olju, česnu, peteršilju in drugim rastlinam. V vsakem primeru, če se sprašujete, ki bi še vedno lahko oblikovali vaše počitnice vam priporočamo, da razišče ta zanimivo regijo in obiščete Dubrovnik, Konavle, Župu Dubrovačku in otoki Elafite, vse to so destinacije v bližini Cavtat.

Prosimo počakajte trenutek!