Hvar - Turistični vodnik

GRAD HVAR - Otok Hvar, Hrvaška: Izberite destinacijo za počitnice in rezervirajte namestitev on-line. Oglejte si ponudbo mest, naselj, zalivov in otokov s tisoč slik!


Hvar je mesto in pristanišče na jugozahodni obali otoka Hvara, ter je njegovo največje naselje. Leži v uvali, katero z zahodne strani ščitijo Pakleni otoci, z severne strani peščena nizka uvala. Novejši del mesta se je razvil ob obali okrog hvarskega pristanišča. Danes je Hvar eno izmed najbolj obiskanih turističnih središč Dalmacije, ampak tudi mesto izjemnega kulturno – zgodovinskega značaja. S svojim večjim mesti na otoku (Stari Grad, Vrbanj, Jelsa in dr.) je povezan z avtobusom, s Splitom, Rijeko, Zadrom, Dubrovnikom in otoki arhipelaga pa z pogostimi trajektnimi linijami.
Prijetno podnebje, obilje sonca, naravne lepote, raznovrstne hotelsko-gostinske in športno-rekreacijske ponudbe privabljajo turiste v mesto skozi celo leto.
Zaradi podnebnih karakteristik se je razvil tudi zdraviliščni turizem. Že davnega leta 1868. se je na Hvara razvilo Higijenčino društvo, katero je skrbelo za prijetno bivanje tujcev v mestu. Tako se prav za prav začel razvijati sodobni turizem. Prvi hotel, Carica Elizabeta, je odprt leta 1903.
Hvar je glavno mesto najbolj sončnega dalmatinskega otoka, z celo 320 sončnimi dnevi v letu. Znan je po izjemno topli, izrazito mediteranski klimi z veliko sonca, zelo malo deževnih dni ter gotovo brez snega. Na Hvaru velja pravilo, da turisti v hotelih plačajo polovično ceno če dežuje cel dan, ne plačajo pa nič če pade sneg. Dodajmo k temu še dišavne rožmarine in lavande, gozdno obalo in izjemno kulturno ponudbo, ter je jasno zakaj je Hvar priljubljena turistična destinacija. Plaže so skalnate, manjše uvali imajo gramozne plaže.
Hvar ima izjemno spomeniško dediščino. Ohranjajo jo sedemsto let stari obzidje, skupaj z trdnjavami nad njim. Če se približujete Hvaru z morja, vas pričakuje obalno sprehajališče s palmami. Cesta iz trajektnega pristanišča vodi vas do veličanstvene pjace (trg), katero smatrajo za najlepšo v Dalmaciji. Pjacom dominira katedrala Sv.Stjepana v okviru katere je palača Groda ter kamene hiše Buraga.
Na severni strani pjace stoji Kneževa palača, danes hotel “Palace”. Mestna loža, uničena za časa turških napadov, je obnovljena ter od leta 1868 na tem mestu kavarna. Od samega kompleksa prvotne Kneževe palače je ohranjena samo trdnjava z uro. Z južne strani pjaco zapira monumentali Arsenal. Na prvem nadstropju je tu leta 1612 zgrajeno prvo občinsko gledališče ne samo na področju Hrvaške, ampak v celi Evropi. Mesto so zgradili vplivni domači in tuji arhitekti.
Kot elitna turistična destinacija, Hvar ponuja kvalitetno in raznovrstno namestitev v hotelih, apartmajih, penzionih in kampih. Ponujajo vam se tudi številne možnosti za šport in rekreacijo. Tereni za tenis, namizni tenis, košarko, balinanje, kegljanje ter izposoja opreme za vodne športe so vam na voljo. V restavracijah in konobah mesta Hvara poslužujejo ribje specialitete, zraven katerih se odlično prilega vrhunsko hvarsko vino.
Veliko pomembnost v hvarski turistični ponudbi imajo kulturne manifestacije : Hvarsko poletje (julij-avgust-september), folklorne in zabavne prireditve ter ribiške fešte. Od verskih praznikov je prav posebno svečan dan Sv. Stjepana papež (2. avgust), hkrati tudi Dan mesta, zatem Sv. Prosper (10. Maj), Sv. Križ (14. September) ter procesija Velikega petka in dr. Obstajajo organizirani izleti.
Vegetacija je subtropska in bujna, (palme, mrča, agave, lovor, rožmarin, smreke, pinije in dr.) Jugozahodno od Hvara so Paklenski otoki, danes zanimivi jadralcem ter ljubiteljem divje in surove narave, nekoč pa so bili naravna zaščita pristanišču in mestu. Posebno zanimivi kopalcem, kar tukaj lahko uživajo v soncu in morju v osami številnih gozdnih uval. ACI Marina Palmižana stoji na otku Sveti Klement, znotraj Paklenih otokv, pred samim hvarskim pristaniščem. Ima 190 privezov, redne povezave z Hvarom pa vam omogočajo taxi čolni. V bližini Marine so lepe plaže.

Prosimo počakajte trenutek!