Jelsa - Turistični vodnik

JELSA - Otok Hvar, Hrvaška: Izberite destinacijo za počitnice in rezervirajte namestitev on-line. Oglejte si ponudbo mest, naselj, zalivov in otokov s tisoč slik!


Jelsa je mestece in pristanišče v slikoviti uvali severne obale otoka Hvara, najbolj sončnega otoka Jadranskega morja, znanega po gosti vegetaciji in dišavnimi nasadi lavande. Z obeh strani uvale se nahajajo gozdne površine primerne za relaksacijo in kopanje. Gospodarska osnova je poljedelstvo, vinogradništvo, oljarstvo, ribištvo, ladjedelništvo, pomorstvo in turizem. Z okoliškimi naselji je Jelsa povezana s cestami, ter z ladijskimi linijami s Splitom in Bolom na Braču.
Obkrožena z nasadi oliv, vinogradi ter mediteranskim rastlinjem. Jelsa je 13 st. bila pristanišče bližnjega naselja Pitve, oddaljenega komaj 3 km od obale, pri dnu Gozda. "Fons vocata Ielsa",bližnje močvirje je nadelo ime mestu. Tudi danes Jelso zaznamujejo visoki jablani, zelo nenaveden prizor za dalmatinske otoke. Sredi XIX st. je izsušeno močvirnato področje blizu obale, kjer se je postoma gradilo novo središče Jelse.
Cerkev sv. Marije je leta 1535. bila utrjena ter je uspešno branila mesto od turških napadov leta 1571. Prve hiše so bile zgrajene okrog gotske cerkve sv. Mihovila v Maloj bandi na severnem delu uvale. Drugo naselje je nastalo okrog cerkvice sv. Ivana v Polju, ki je v XVII st. bila spremenjena v baročno zgradbo osmero kotnega tlorisa, ter je primerek izvrstnega dela v kamnu. Okoli cerkve se je izoblikoval trg, obkrožen renesančnimi ter baročnimi hišami bogatih ladjedelcev iz Jelse.
Utrjena župna cerkev sv. Fabijana in Sebastijana, je zgrajena v XVI. st., trobrodna zgradba prekrita z kamenim sodastim svodom. Eden izmed baročnih oltarjev je delo leso oblikovalca Antonija Porrija. V Novem parku je skulptura hrvaškega skladatelja A. Dobronića (1878.-1955.), delo S. Drinkovića. Nedaleč od Jelse so ostanki antične trdnjave imenovane Tor, na najdišču Crkvici pa so ostanki rimske zgradbe.
Jelsa je mestece bogate turistične tradicije. Prvi hotel, Jadran, je zgrajen lete 1911. Ta popularna turistična točka, ponuja svojim gostom raznovrstno bivanje v hotelih, apartmajih in kampih. Zelo pestra je tudi športno-rekreacijska ponudba. Igrišča za tenis, šola tenisa, mini-golf, balinanje ter oprema za športe na vodi, potapljaška šola so vam popolnoma na voljo. Poleg znane gastronomske ponudbe, plodov morja ter znanih hvarskih vin, je Jelsa priljubljeno in iskano letovišče.
V poletnih mesecih se organizirajo priložnostne kulturne in zabavne prireditve pod imenom Dani Antuna Dobronića (20.7 – 20.8). Skozi poletje se organizirajo tudi nekatere kulturne in zabavne vsebine. Takrat trgi služijo kot kina na prostem, kot odri za koncerte sodobne ali klapske glasbe. Na hotelski terasah je plesna glasba, igre ter predstave. Diskoteko lahko najdete v središču Jelse. Tradicionalna fešta vin se organizira vsako leto, v zadnjem vikendu avgusta, ko so na voljo najboljša hvarska vina ob domačih gastronomskih specialitetah.

Prosimo počakajte trenutek!