Jezera - Turistični vodnik

JEZERA - Otok Murter, Hrvaška : Izberite destinacijo za počitnice in rezervirajte namestitev on-line. Oglejte si ponudbo mest, naselj, zalivov in otokov s tisoč slik!


Jezera so ribiško naselje na otoku Murteru, oddaljeno komaj tri kilometra od mostu v Tisnom. Ime je dobilo po majhnih jezerih, ki nastanejo v jeseni in pozimi, takrat ko se padavine izlijejo v množico kraških votlin. V spomladanskih mesecih jezera usahnejo. Ni znano, kdaj je naselje nastalo, predpostavlja se, da je kot dobro zaščiteno pristanišče v kateri se Jezera nahajajo, prvič privabilo prebivalce ob začetku 13. stoletja. Na mestu, kjer je nekoč stala stara cerkev iz leta 1720, je zgrajena cerkev Gospe od Zdravlja.
Nerodovitna zemlja je primorala okrog 800 prebivalcev tega kraja da svoje preživetje poiščejo na morju. Jezarani so tudi danes ponosni ribiči in mornarji, tudi polja uspevajo obdelovati. Razen tradicionalnih poklicev, poljedelstva, vinogradništva, pridelovanja oliv ter ribištva, se Jezerani ukvarjajo tudi z turizmom. Približno 500 ležišč v privatni namestitvi, apartmajska naselja s 320 ležišč ter avtokamp visoke kvalitete, ki stoji vmes med nasadi oliv in borovim gozdom. V naravno zaščitenem pristanišču je zgrajena marina z 250 privezi, odprta pa je celega leta.
Jezera ponujajo obilje sonca, čisto morje in uvalo s prekrasno plažo, kar so predpogoji za mirne i prijetne počitnice. Še prav posebej bodo uživali ljubitelji ribjih specialitet, ker je na jedilniku vsakodnevno sveža riba. V poletnih mesecih se organizira šola jadranja. Jezera so začetna točka za plovbo proti Kornatima. Z ponudbo domačih proizvodov, tradicionalno kuhinjo še prav posebej s ribjimi specialiteti ter pogoji za mirne otoške počitnice, Jezera lahko zadovoljijo tudi najbolj zahtevne goste. Prav to je razlog, tudi naslednje leta vračajo v Jezera.

Prosimo počakajte trenutek!