Kali - Turistični vodnik

KALI - Otok Ugljan, Hrvaška: Izberite destinacijo za počitnice in rezervirajte namestitev on-line. Oglejte si ponudbo mest, naselj, zalivov in otokov s tisoč slik!


Kali je turistično naselje in pristanišče na jugovzhodnem delu otoka Ugljana, 3 km jugovzhodno od Preka. Naselje je tipično mediteransko in največje naselje izmed vseh otokov v zadrskem arhipelagu. Ta kraj je znan kot eno izmed najbolj znanih ribiških središč na Jadranu. Prebivalstvo se razen ribištva, ukvarja s pomorstvom ter poljedelstvom, vinogradništvom ter olivami. Posebno sliko mu dajejo številne ribiške barke ki so privezane v pristanišču. Vsakega avgusta pa se organizira tradicionalna Ribarska kaljska noč.
Iz smeri Kalija vodi cesta na drugo stran otoka, kjer stojijo dve gramozni zelo atraktivni plaži primerni za kopanje, Lamjana vela in mala, ki so razdeljene s polotokom. Pred samo obalo v mestu, stoji otoček Ošljak, zelo lep i n primeren za kopanja ter izlet.
Mesto se prvič omenja leta 1343. Baročna cerkev je leta 1698 zamenjala prejšnjo zgradbo. Na hribčku nad vasico stoji cerkev Sv. Pelegrina iz XIV. St.

Prosimo počakajte trenutek!