Komiža - Turistični vodnik

KOMIŽA - Otok Vis, Hrvaška: Izberite destinacijo za počitnice in rezervirajte namestitev on-line. Oglejte si ponudbo mest, naselj, zalivov in otokov s tisoč slik!


Komiža je majhno mestece na otoku Visu, ki stoji globoko notranjosti zaliva na zahodni obali otoka na obronkih visokega hriba Hum. Ta srednje dalmatinski otok je vsakodnevno povezan s trajektno linijo Split – Vis, Komiža pa je po regionalni cesti oddaljena še 22km.
Komiža s svojimi lepimi gramoznimi in peščenimi plažami, ki se nizajo vzdolž cele vzhodne obale komiškega zaliva privabljajo turiste vsako leto. Zahvaljujoč blagem mediteranskem podnebju, vaše bivanje v Komiži bo zelo prijetno tudi v zimskih mesecih.
Komiža je mesto, kjer se je razvilo ribištvo teh vzhodnih obal Jadrana. Prebivalci so bili vedno ponosni na svoje ribištvo. V stari benečanski utrdbi je danes Muzej ribarstva, edini takšne vrste na Hrvaškem. V muzeju se lahko vidijo tradicionalna ribiška orodja, ki so ih uporabljali v preteklosti.
Prebivalci otoka negujejo vinsko trto in sadje na plodnih poljih v notranjosti otoka, otok pa je najbolj znan po rogaču in svojih vinih, višoj vugavici in plavcu malom. Ribištvo in pridelava vina sestavljajo ekonomsko sliko otoka. V zadnjem času pa se razvija tudi kmečki turizem. Zahvaljujoč oddaljenosti od kopna je morje Visa zelo bogato z ribo, školjkami in mehkužci, zaradi tega je gastronomska ponudba zelo bogata.
Največja blaginja otoka je njegova očuvana narava. Internacionalna korporacija za zaščito okoliša je otok Vis postavila na listo deset najbolj očuvanih otokov v Evropi. Ljubitelji športa in aktivnega odmora v Komiži lahko izbirajo med balinanjem, košarko, odbojko, rokometom in nogometom, od športov na vodi pa je tukaj potapljanje, jadranje ter deskanje na vodi.
Če Vas zanima kultura in zabava, ih lahko najdete v okviru glasbeno-scenskih manifestacij Komiškog ljeta, ko iz konob odmeva pesem viških moških klap. Vonj zgodovine lahko čutite v kaštelu v pristanišču iz 15 st. ter samostanu sv. Nikole iz 13 st. znanem kot Muster. V mestu je tudi romantična cerkev iz 13 st. ter baročno svetišče iz 16 st. kot tudi nekatere secesijske zgradbe. Priporočamo Vam obiskati tudi samo mesto Vis ter otok Biševo, zelo znan po naravnem fenomenu, Modra špilja (votlina).

Prosimo počakajte trenutek!