Korčula - Turistični vodnik

KORČULA - Otok Korčula, Hrvaška: Izberite destinacijo za počitnice in rezervirajte namestitev on-line. Oglejte si ponudbo mest, naselj, zalivov in otokov s tisoč slik!


Korčula je mestece, ki nosi isto ime kot otok, zgodovinsko in turistično središče na severovzhodni obali, južnega dalmatinskega arhipelaga. Okoliško področje je prekrito z gostimi borovci, prav tako tudi ime, ki so Korčuli nadeli Grki – Corkyra Melaine – Črna Korčula, je opisovalo črno barvo otoka, zaradi borov in črnega rastlinja. Tipično mediteransko rastlinje se sklada z podnebjem, ki je celo leta blaga in ugodna. Vhodno od pristanišča je manjša skupina otokov.
Korčula je zelo dobro povezana s trajekti in katamarani z obalo. Na Korčulo lahko pridete iz Spilta, ki je v središčnem delu obale, ali pa iz Drvenika, najkrajši čas plovbe je trajektna linija iz Orebića iz otoka Pelješca, iz katerega prideta v manj kot pol ure.
Ljudje na Korčuli se največ ukvarjajo s poljedelstvom, vinogradništvom, sadjarstvom, ribištvom, ladjedelništvom, oljarstvom, jadralnim turizmom, obdelavi in predelavi kamnov. Očuvana dela spretnih korčulanskih mojstrov nas ne puščajo ravnodušnim. Kot rojstno mesto Marka Pola, pustolovca in morjeplovca, to mesto imenujejo tudi Dubrovnik v majhnem, zaradi njegovih prekrasnih trgov in srednjeveškega vzdušja.
Korčula je znana po svoji bogati kulturni in zgodovinski dediščini. Moreška je tradicionalna kavalirska igra, ki na ulice Korčule prinese posebno živahnost. To je najvažnejši dogodek v mestu, ki se vsako leto organizira 29. junija, skupaj s proslavo sv. Tudora. Moreška se izvaja na Korčuli že od 15. stoletja ter je španskega porekla. Prestavlja bitko Belega in Črnega kralja, ki se borita za princeso, ki jo je ugrabil Črni kralj. Po težki borbi z meči, Beli kralj premaga Črnega kralja ter osvobodi princeso.
Danes je Korčula pomembno turistično središče z dolgoletno tradicijo. Obiskovalcem se ponuja različen tip namestitve: hoteli, apartmaji, kampi, marina; ter različne športne in rekreacijske vsebine. Korčula ima številne teniške terene. Poleti so zelo popularni vodeni športi, ter če nimate s seboj opreme za surfanje ali jadranje, jo lahko brez težav najamete. V turistični ponudbi mesta so tudi organizirane ekskurzije, plutje z jahtami, potapljaške ekspedicije ki ih vodijo profesionalni potapljači.
Korčula ima zelo bogato kulturno življenje ter različne zabavne vsebine. Skozi poletje se organizirajo številna kulturna dogajanja kot so: glasbeni festivali, gledališke igre, folklorne glasbene izvedbe.
Gastronomska ponudba vključuje znane ribje specialitete ter vrhunska domača vina (Pošip, Rukatac, Grk, Plavac), zaradi katerih je Korčula znana tudi pod imenom “otok vina”. Domačo kuhinjo odlikujejo tudi znane peciva ter slaščice.

Prosimo počakajte trenutek!