Murter - Turistični vodnik

MURTER - Otok Murter, Hrvaška: Izberite destinacijo za počitnice in rezervirajte namestitev on-line. Oglejte si ponudbo mest, naselj, zalivov in otokov s tisoč slik!


Murter je eno izmed treh večjih naselij na otoku Murteru, ki je z mostom pri Tisnem povezan s kopnem. Na obronkih hriba Raduč se nahaja staro mesto jedro s tipično ljudsko narodno arhitekturo, ter veliko arheoloških izkopanin iz antike ter srednjega veka.
Oddaljen je 50 km od Zadra ter 30 km od Šibenika v uvali Hramina. Zaščiten je s tremi hribčki, okolico odlikujejo bogata peščena plaža, borov gozd ter stari nasadi oliv. Tukaj boste prav gotov našli mediteranski raj, idealen za mirne počitnice. V sosednji uvali Slanica je lepo urejeno kopališče ter hotelsko naselje, če pa ste ljubitelj mirnih plaže ter tihih uvala ih lahko najdete v neposredni bližini.
Murter je poseljen že v času antike, o čem pričajo tudi ostanki rimskega naselje Colentum na Gradini, med uvalama Slanica ter Hramina. Pod hrvaškim imenom Srimac, se otok prvič omenja leta 1251. Od sakralnih spomenikov je treba omeniti kapelico sv. Roka iz leta 1760., župno cerkev sv. Mihovila obnovljeno leta 1770., v kateri se čuva kar nekaj vrednih slik, ter cerkev Gospe od Gradine. Na Murtjerju je leta 1866 odprta prva vaška knjižnica na področju cele Dalmacije
Murter ima idealne pogoje za razvoj turizma. Lepe sončne plaže, bogati namestitveni kapaciteti ter široka ponudba uslug, so samo delček tistega kar Murter že vrsto let postavlja na eno od vodilnih mest po obiskanosti v tej regiji. Gostom je na voljo tisoč apartmajskih ležišč v privatni namestitvi, otok in njegova širša okolica je zelo priljubljena točka za jadralce. Moderna marina ki se nahaja v murterski uvali ima prek 350 privezov v morju, 170 privezov na kopnem, delavnice za popravilo ter popolno infrastrukturo. Če dodamo še številne restavracije, gostilne ter možnost športnih aktivnosti na kopnem in morju, ter različne kulturno-zabavne prireditve, boste imelo dovolj razlogov, da izberete ta kraj.

Prosimo počakajte trenutek!