Nečujam - Turistični vodnik

NEČUJAM - Otok Šolta, Hrvaška: Izberite destinacijo za počitnice in rezervirajte namestitev on-line. Oglejte si ponudbo mest, naselj, zalivov in otokov s tisoč slik!


Nečujam je turistično naselje in izletniška točka v isto imeni uvali na severnem delu otoka Šolte. Naselje je najmlajše na otoku, nastalo je z izgradnjo vikendov in hotelov. Nečujam je največja uvala po mnenju nekaterih tudi najlepša uvala na otoku, ki vsakega leta privablja številne turiste.
Nečujam kot središče turizma na Šolti ponuja prijetne počitnice različnim skupinam gostov, toda večina njih so redni obiskovalci že desetletja. Na obali so pestre vsebine turističnega naselja, letovišča, številnih hiš za odmor z malimi plažami.
Trajektne in ladijske povezave s Splitom so zelo pogoste, še prav posebej v sezoni. Avtobusi in taxiji vozijo potonike od trajekta do mesta.
Na današnjih arheoloških najdiščih se lahko zaznamujejo sledi antičnega življenja. Pri samem dnu uvali, na njeni vzhodni strani, so ostanki domačije, v okolici so grobovi, nekaj je izkopanin keramike in numizmatike. V bližini so ostanki majhne gotske cerkvice iz 15. st.
Zraven cerkve stoji enostavna kamena hiša, ki je bila last pesnika Marka Marulića, očeta hrvaške književnosti, ki je prebival tukaj. V hiši je tudi manjša spominska kolekcija. Pred hišo stoji spominski steber posvečen Petru Hektoroviću, pesniku in pisatelju, ki je prav tukaj iskal inspiracijo za svoja umetniška dela.
Tudi rimski cesar Dioklecijan je poznal kvaliteto morja otoka Šolte ter njenega podmorja, ter se pod morsko gladino lahko najdejo ostanki zidov, ki so varovali uvalo in jo oblikovali v gojišče rib.
Uvale v okolici Nečujema predstavljajo veliki potencial za razvoj jadralskega in izletniškega turizma. Uvala Nečujam v kateri se lahko izgubite, je ena izmed največjih na Šolti. Latinsko ime tega kraja je glasilo Vallis Surda – gluha uvala.
Plaža v Nečujmu je največja na celem otoku, ter je umetno nasuta. Redno je vzdržuje in čisti, na paži lahko uporabljate tuše, vodne tobogane, lahko najamete čolne, igrate tenis ter namizni tenis, da ne boste lačni in žejni je tukaj fast food in dva bifeja.
V turistični sezoni se organizirajo raznovrstne zabavne prireditve, med katerimi je znana tradicionalna ribiška fešta. Ljubiteljem športa in rekreacije so na voljo teniški tereni in mini golf, ter predvsem možnosti ribolova in športov na vodi. Možni so tudi organizirani izleti.
Nečujam ima tudi restavracijo, picerijo, bazene, kava bare, slaščičarno, gostilno, diskoteko, supermarket, igrišče za odbojko, turistični urad, poštni urad ter menjalnico.

Prosimo počakajte trenutek!