Podstrana - Turistični vodnik

PODSTRANA - Hrvaška, Split: Izberite destinacijo za počitnice in rezervirajte namestitev on-line. Oglejte si ponudbo mest, naselj, zalivov in otokov s tisoč slik!


Podstrana je majhno turistično naselje mediteranskega ugodja 8 km oddaljeno od Splita, središča srednje Dalmacije, ki se je razvilo v elitno predmestje. Olepšana z gosto vegetacijo in naravnim čistim morjem, Podstrana je odličen izbor za beg od vsakdanjega življenja.
Razteza se pod hribom Perun, s svojimi 553 metri višine, na čigavih blagih obronkih so bile v antiki stale rustikalne vile, ter renesančne hiše za počitek in palače. Zibelka Podstrane je Stara Podstrana, skupina vodoravno položenih kamenih hiš, vrtov in ulic v katerih bo vekoma odzvanjal zgodovinski duh. Od tod se je življenje preselilo v morski pas v katerem danes stojijo mesta Strožanac, Grljevac, Sveti Martin in Mutogras.
Dve svetišči Sv. Juraju lesketajo na planinskimi vrhovi proti nebu, najmočnejši dve oporišči duhovnosti sakralne dediščine Stare Hrvaške. V času kneževine Hrvaške, je tukaj blizu cerkve Sv. Martina v Podstrani, podpisana pogodba med hrvaškim knezom Mislavom in benečanskim dožom Petrom Tradenijem. V pogodbi se prvič omenja naziv „mare nostrum“.
Ljudje tukaj se ukvarjajo z kmetijstvom (nasadi oljk, plantaže breskev, vinogradi…) in turizmom. Na področju občine je skoraj 2000 družin zaposlenih v turistični panogi, v najem dajejo sobe ali apartmaje na voljo turistom pa je skoraj 1900 registriranih ležišč.
Izgradnja manjših zasebnih hotelov ter velike aglomeracije „Lava“ povečali so namestitvene kapacitete v Podstrani s še 1000 ležišč ter v celotnem njegovem nizu, ter s pestrimi vsebinami povečali so stopnjo aktivnega turizma.
Zahvaljujoč geografski posebnosti obiskovalci lahko izbirajo med različnimi vsebinami rekreacije v naravi; stezami za sprehod, planinarjenje ali kolesarstvo, izleti v vas Podstrana, obisk kulturnimi oziroma zgodovinskimi področji.
Na morju lahko izbirate med deskanjem, jadranjem, smučanjem na vodi ali padalstvom na vodi. Ponujajo se tudi dnevni izleti, jezdenje v naravi ki je kakih 30 km udaljeno, ribji pikniki, obiski raznimi kulturnimi področji.
In končno, po vsemi napornimi aktivnosti v naravi vas čaka odlična gastronomska ponudba domače in tuje hrane ter vina v številnim konobah, restavracijah, picerijam i gostilnam.

Prosimo počakajte trenutek!