Primošten - Turistični vodnik

PRIMOŠTEN - Hrvaška, Šibenik: Izberite destinacijo za počitnice in rezervirajte namestitev on-line. Oglejte si ponudbo mest, naselj, zalivov in otokov s tisoč slik!


Primošten je mestece in pristanišče na majhnem polotoku med zalivoma Raduća in Primošten, 30 km jugovzhodno od Šibenika. Ekonomija je bazirana na kmetijstvu, vzgoji trt in oliv, ribištvu ter turizmu. Primošten ima zelo blago podnebje ker je zaščiten od severnih vetrov. Velike in lepe plaže s kristalno čistim morjem, belim kamnom in zelenilom smrekovja nahajajo se v zalivih Vela in Mala Raduča, Primošten in Peles.
Primošten najdemo pod imenom Caputa Cista v dokumentih iz leta 1564. Po nastanku otok, v času Turških vpadov je mesto zaščiteno z kamenimi zidovi in trdnjavami, v 16 st. pa je zgrajen premični most, ki je povezoval mestece s obalo. Kasneje so most zamenjali z nasipom ter Primošten postane polotok. Na tem otočku so stalne dve trdnjavi i stari obrambni zidovi, ki pa so podrti v 19 st. Na najvišji točki tedanjega otoka v 15 st. pa je zgrajena cerkev Sv. Juraja, ki je kasneje temeljito obnovljena. Vhod v mesto označuje ena baročna kapelica.
V Primoštenu obvezno poskusite znano okoliško vino Babić. Vino Babić se proizvaja od avtohtone vrste vina iz znanih primoštenskih vinogradov, ki stojijo na obronkih hribovja, na majhnih parcelah zemlje, oblikovanih z mrežami suhozida kvadratne oblike. Ti vinogradi so prejeli uradni naziv spomenika ljudskemu rodu, ker je to dokaz kako človeška roka lahko oplemeni tudi najbolj surov kraj. Njegova predstavitev stoji na vhodu zgradbe Združenih narodov v New Yorku. Na raspolago so vam izleti, ki se organizirajo pogosto, kot je Tragom primoštenskih vina, obisk Krapnju (“Muzej spužvi”) in Zlarinu (tako imenovani "koralni izlet"),ipd.
V letnih mesecih je zelo bogato kulturno in zabavno življenje. Kar se tiče športa in rekreacije, lahko igrate tenis, namizni tenis, balinate, igrate odbojko na pesku ali jadrate. V ponudbi so tudi šole jadranja in potapljanja. Marina Kremik šteje 250 vezov v morju in 140 mest na suhem. Obiskovalci lahko izbirajo med 50 restavracij, gostiln- konob ipd. Najbolj znana domača specialiteta je jastog na primoštenski način. Za dobro zabavo do poznih jutranjih ur pa bo poskrbela diskoteka Aurora, največja v Dalmaciji.

Prosimo počakajte trenutek!