Pučišća - Turistični vodnik

PUČIŠĆA - Otok Brač, Hrvaška: Izberite destinacijo za počitnice in rezervirajte namestitev on-line. Oglejte si ponudbo mest, naselj, zalivov in otokov s tisoč slik!


Pučišća so naselje in pristanišče na severni obali srednje dalmatinskega otoka Brača, ki je vsakodnevno s trajektnimi linijami povezan z Makarsko in Splitom. Pučišća se nahajajo v lepi, dobro zaščiteni uvali, ki nudi varnost morskim plovilom.
Mesto se je razvilo na kamnu, zaradi kamna ter od kamna. Pušišća so zelo znano naselje po kameno - klesarski tradiciji, kamen iz bližnjih kamnolomov pa je uporabljen tudi pri gradnji Bele hiše v Washingtonu. V neposredni bližini so tri velika kamnoloma (Punta, Veselje in Kupinova), iz katerih se pridobiva svetovno znani brački kamen. V Pušićima so v preteklosti delali slavni kameno klesarji kot so Juraj Dalamtinac, Andrija Alešija, Nikola Firentinac. Lepota Pušišća je brez časovna. V tem mestu sonca, kamna ter soli najdemo na neizogibno harmonijo kamna in sonca.
Najbolj monumentalni cerkveni spomenik je župna cerkev sv. Jeronima. Pokopališče krasi nekdanja benediktinska cerkev sv. Stjepana, kjer so najdeni sledovi življenja v mestu, poganski oltar ter rimska grobna zvezda. Nedaleč od naselja stoji nekdanja romantično-gotska cerkev sv. Jure ki predstavlja simbol ohranjenosti Pušišća. Od laičnih spomenikov je posebno zanimiv renesančni kaštel družine Žuvetić, ki skupaj z ostalim zgradbami, tipičnimi za Postira predstavljajo zgodovinsko in arhitekturno znamenitost. Kulturno poletje v Pušićima vsebuje številne kulturne manifestacije, kot so koncerti klasične, pop in jaz glasbe, klapske izvedbe, izložbe, gledališke prestave, seminarje, promocije knjig, literarne večeri ter različna športna dogajanja. Zanimivost je, da je prva javna čitalnica na otoku odprta prav v Pučišću že leta 1868.
Turistom so Pušišća privlačna zaradi naravne lepote, dobro zaščitene uvale, v kateri lahko najamete sobe v privatni ali hotelski namestitvi. V Pučišćih lahko najdete nekaj dobrih restavracij, picerij, konob, kava barov in slaščičarn. Plaže so prekrite z gramozom ali so kamnite, na voljo pa imate številne majhne uvale, kjer vsakdo lahko najde kotiček za sebe. Od športnih prireditev posebej priporočamo jadranje, potapljanje ter deskanje. Poleti v mesti in okolici se organizirajo zabavne prireditve, Pučišća pa toplo priporočamo za počitnice z družino ali prijatelji. Lepa so tudi okoliška naselja Pražnice, Postirna, Sumartin, Povlja, obvezno obiščite središče Bol in plažo Zlati rat.

Prosimo počakajte trenutek!