Rogoznica - Turistični vodnik

ROGOZNICA - Hrvaška, Šibenik: Izberite destinacijo za počitnice in rezervirajte namestitev on-line. Oglejte si ponudbo mest, naselj, zalivov in otokov s tisoč slik!


Rogoznica je majhno in mirno mediteransko mesto v bližini Primoštena, 25 km južno od Šibenika v smeri proti Splitu na lokalni prometnici proti Rogoznici, ki se po 5km za Primoštenom ločuje od Jadranske magistrale. Prebivalstvo se ukvarja z kmetijstvom, ribištvom in turizmom.
Rogoznica stoji na polotoku, pravzaprav je nekdanji otoček Kopara združen z obalo preko umetnega nasipa. Na mestu starega naselja danes stoji srednjeveško pokopališče s stečki ter cerkev Sv. Nikole. Župna cerkev je zgrajena leta 1615., obnovljena je bila 18. stoletju v baročnem stilu. Od času Ilirskih provinc, pa priča francoska trdnjava iz začetka 19 stoletja.
Ne prav veliko turistično naselje s pošto, ambulanto in trgovino je del širokega zaliva in idealno mesto za počitnice z družino ali prijatelji. Pokrita s gostim gozdom ki se spušča vse do plaže, je mesto ki pravi raj za ljubitelje morja in narave. Rogoznico radi obiskujejo navtiki ker je marina Frapa, razen tega da je ena izmed najlepših, znana je po tem da je najbolj varno pristanišče v tem delu Jadrana. Plaža v Rogoznici je gramozna, možno pa je najti tudi nekaj skalnatih. Tradicionalni poklic meščanov je ribarjenje, zaradi tega vam sveže ribe ne bo primanjkovalo. Posebna specialiteta mesta je rogoznički brodet.
Rogoznica je znana tudi po svojih feštah v avgustu (Ribarska noć ter Noć Rogoznice), čas ko ulice zaživijo s posebnim vzdušjem, v to čast pa Rogoznico obiščejo tudi mnogi prebivalci Splita in Šibenika. Rogoznica je zaradi svoje obale primerna za vodne športe, rekreacija je primerna tudi na območjih vzdolž obale. V Rogoznici lahko tudi mečujete, kajti od leta 1987. tukaj obratuje Mednarodni mečevalni kamp ter šola mečevanja.
Bližnja okolica mesta ponuja skrita kopališča na plažah ter številnih majhnih zalivčkih. Tukaj je obala zelo razčlenjena tudi v zalivu in širši okolici. V bližini je Zmajevo jezer, edinstven naravni fenomen zaradi spremembe plime in oseke. Če obiščete ta kraj, vam priporočamo obiskati župno cerkev iz leta 1615 ter francosko trdnjavo iz leta 1809., ki stoji na hribu iznad naselja ter ostale srednjeveške cerkve v rogozničkem polju kot primere dalmatinske srednjeveške arhitekture.

Prosimo počakajte trenutek!