Šibenik - Turistični vodnik

ŠIBENIK - Hrvaška, Šibenik: Izberite destinacijo za počitnice in rezervirajte namestitev on-line. Oglejte si ponudbo mest, naselj, zalivov in otokov s tisoč slik!


Mesto Šibenik leži na ustju reke Krke, ki ustvarja zelo prostran zaliv, povezan z odprtim morjem prek globokega plovnega kanala sv. Ante. Prav zaradi tega je zelo nenavadno da se odlično zaščiteno naravno pristanišče, posebnega strateškega pomena ne omenja pred letom 1066. V enem zgodovinskem spisu je navedeno da je hrvaški kralj Petar Krešimir, v božičnem času, bival v Šibeniku. Po tem sodeč je Šibenik najmlajše dalmatinsko mesto, ki so ga zgradili hrvaški kralji.
Skozi ta burna čase, Šibenik je bil pogosto napad od turških osvajalcev, zaradi tega je mesto bilo prisiljeno spremeniti podobo z izgradnjo številnih močnih utrdb. Zaskrbljena za obrambo Šibenskega pristanišča z morja, je Benečanska republika leta 1540., v času močnejših turških napadov, dala zgraditi ono izmed najlepših renesančnih utrdb Jadrana, mogoče pa tudi na celem Jadranu.
S Šibenikom dominira utrdba sv. Ane, ki se nahaja 70 metrov na morsko gladino, na samem vrhu hriba, na zgodovinskim jedrom mesta. Močna trdnjava sv. Ivan zvezdaste oblike je odigrala usodno vlogo pri obrambi mesta v času močne turške nevarnosti. Malo bolj vzhodno je zgrajena tudi tretja utrdba, Šubićevac.
Zgodovinsko jedro Šibenika se je razvilo okrog starega pristanišča, v obliki velikega amfiteatra, vzpenja se v hrib ter proti vzhodu in zahodu. Središče zgodovinskega mesta Šibenika je bil njegov trg, Plathea communis, današnji Trg Republike Hrvatske, s svojimi najpomembnejšimi cerkvenimi i svetovnimi zgradbami.
Šibenska katedrala, posvečena apostolu Jakovu, je ena izmed najvažnejših zgradb v mestu in njegov simbol. Zahvaljujoč znanim graditeljem ter svojem hrabrem konceptu, njen značaj presega okoliške ter regionalne okvirje. S svojimi karakteristikami, je katedrala registrirana pri UNESCO-vem registru svetovne umetniške dediščine.
Ob južni fasadi katedrale je v 15. stoletju zgrajena škofijska palača, nasproti katere je zgrajena enkratna Gradska lodja (Mestna loža). Na zahodnem delu njenega trga, stoji kip Juraja Dalmatinca, njenega graditelja, delo priznanega hrvaškega kiparja Ivana Meštrovića. Jugovzhodno od katedrale sta dve krili Kneževe palače, ki sta spremenjeni v Muzej mesta Šibenik.
Od pomembnejših sakralnih zgradb, je potrebno omeniti cerkev sv. Barbare zaradi majhne, ampak vredne zbirke cerkvene umetnosti. Ob južni fasadi cerkve sv. Krševana je leta 1266. zgrajen veliki zvon, najstarejši na Hrvaškem. Nova renesančna cerkev je karakteristična po svojem leseno poslikanem stropu, najstarejšim primerkom takšne dekorativne rešitve v Dalmaciji.
Vzhodno od starega mestnega jedra je zgrajen novi trg, Poljana, kateri zahodni del obroblja zgradba gledališča. Južno od Poljane je novo mestno sprehajališče, ki je nedavno obnovljeno. Prav tako, ne tako davno je na njen južni vhod postavljen kip kralja Petra Krešimira IV, delo znane hrvaške kiparke Marije Ujević – Galetović
Dva prvorazredna nacionalna parka se nahajajo v neposredni bližini Šibenika: Nacionalni park Krka in Nacionalni park Kornati. Kar ste tiče kulturnih dogajanj je potrebno omeniti Internacionalni otroški festival ki se že več kot pol stoletja uspešno organizira vsakega leta. Zahvaljujoč herojskim naporom svojega prebivalstva, je mesto v Domovinski vojno očuvano od zavzetja in dodatnega porušenja.

Prosimo počakajte trenutek!