Split - Turistični vodnik

SPLIT - Hrvaška, Split: Izberite destinacijo za počitnice in rezervirajte namestitev on-line. Oglejte si ponudbo mest, naselj, zalivov in otokov s tisoč slik!


Split je mesto in pristanišče v srednji Dalmaciji, metropola Dalmacije ter njeno industrijsko, univerzitetno, ekonomsko in administrativno središče. Do Splita se lahko pride po avtocesti Zagreb-Split, s letalom ali čolnom. Podnebje je mediteransko: vroča, suha poletja in blage, vlažne zime. Split je eno izmed najbolj sončnih mest v Evropi. Vegetacija je zimzelena (mediteranska), v mestu in okolici uspeva subtropska vegetacija (palme, agave, kaktusi).
Na tej lokaciji, u južnem zalivu splitskega polotoka, rimski cesar Dioklecijan je v 4. stoletju zgradil svojo luksuzno vilo, ki pa je istočasno predstavljala dobro zaščiteno vojaško trdnjavo. Ta zgradba kvadratne oblike z kotnim stolpi ter dobro očuvano fasado. V palačo se vstopalo preko štirih vrat (zlatih, srebrnih, železnih in bronastih). Takoj zraven Zlatih vrat se dviguje spomenik Grguru Ninskom, spomenik je naredil slavni kipar Ivan Meštrović leta 1929.
Po smrti cesarja Dioklecijana njegova palača postane katedrala Sv. Dujema. Ob začetku XIV stoletja pa je zraven njen zgrajen zvonik, eden izmed simbolov Splita danes.
Od leta 1979. Dioklecijanova palača je po mednarodnih konvencijah, pod zaščito UNESC-a. Kot ena izmed najbolj očuvanih primerov pozne klasične palače, se smatra ključnim modelom raziskave takšnega tipa arhitekture.
Umetniški spomeniki Splita v glavnem stojijo v samem zgodovinskem središču mesta. Središčni trg, Peristil, je včasih bil središče javnega življenja v palači. Na trgu izstopa palača Grisogono-Cipci, vgrajena v zahodno kolonado Peristila. Tudi druge palače v središču izstopajo s svojo lepoto in umetniško dragocenostjo, kot palača Cindro, krasen primer baročne arhitekture, ter palača Papalić, pozno gotični kompleks (v njej je nameščen Gradski muzej).
Skozi zahodna vrata se odpira mestni trg, imenovan Narodni trg (na njemu stoji Etnografski muzej). Južno od tega trga, blizu obale stoji Voćni trg. Na tem trgu dominirajo ostanke mestne utrdbe, ki so jo zgradili Benečani leta 1435. kot svoj garnizon. Ob severni strani trga stoji baročna palača Milesi, pred katero se vzdiguje baročni spomenik očetu hrvaške književnosti Marku Maruliću, katerega je naredil svetovno znani kipar Ivan Meštrović.
Prostor pred fasado palače se je preoblikoval v atraktivno mestno sprehajališče, ki zaradi svoje oblike in okoliške arhitekture ponuja pregled na mesto ter odvzema sapo, brez dvoma je to ena izmed najlepših sprehajališč na vzhodni strani Jadranske obale.
Na zahodu se sprehajališče končuje z Trgom republike, zgrajenim v novo renesančnem stilu. Z njene zahodne strani se razširja Marmontova ulica, danes mestno sprehajališče.
Polotok Marjan z istim imenom hriba, ki je prekrit z gozdom ter se smatra najbolj priljubljenim mestom za izlete Splitčanov. Prebivalci Spita so že vrsto let ponosni nanj, ter ga pazljivo vzdržujejo ter bogatijo. Marjanska saklinada vodi vas do vrha Telegrina, s katerega je prelep razgled na Splitski polotok, Kozjak, Mosor, Kaštelanski zaliv, Salonu, Klis, Trogir i Čiovo, ter otoke Šolto, Brač, Hvar in Vis. Na južnih pobočjih Marjana stoji Muzej hrvaških arheoloških spomenikov, z enim izmed najvažnejših zbirk srednjeveške umetnosti v Evropi. V neposredni bližini se nahaja Galerija Meštrović, darilo znanega hrvaškega kiparja, z njegovim najboljšimi predmeti.
Na severni strani Marjana se nahaja Poljud, kjer je stoji pomemben frančiškanski samostan ter v sami bližini športnega kompleksa, stoji cerkvica Presvetega Trojstva. Ob cesti ki vodi od Poljuda do mesta kjer je Arheološki muzej, osnovan leta 1820. ter je s tem najstarejša muzejska inštitucija v tem delu Evrope.
V Splitu ne primanjkuje družbenih, kulturnih, športnih ter zabavnih manifestacij. Posebej poleti, ko se Split s svojimi trgi, dvorišči in drugimi prostori spremeni v veliko gledališče na prostem z tradicionalnim Splitskim ljetom, čas ko se izvajajo drame, opere in koncerti (od polovice julija do avgusta). Praznik, dan mesta, se praznuje 7. maja, na dan Sv. Duje, zaščitnika mesta.
V zadnjem času z veliko hitrostjo se razvija navtika i podvodni turizem, zahvaljujoč svojim številnim marinam.
Splitske plaže prispevajo rastočem številu turistov. Najbolj opremljena splitska plaža je Bavčice, ki ima pogosto tudi vlogo prostora za razne spektakle. Mesto Split ima številne restavracije in gostilne – konobe, v katerih boste lahko uživali v domačih specialitetah.
V Splitu se biva zaradi vonja kamna Dioklecianove palače, vonja brnistre in morja, ali pa zaradi doživetja bogatega kulturnega življenja, v zadnjem času pa tudi zaradi bogate turistične ponudbe. Ko izberete prebivališče v enem izmed splitskih ali okoliških hotelov oziroma v apartmajih privatnih hiš, se lahko prepričate v resničnost zgodb, ki ste ih brali ali ste o njih slišali, o tem da je Split mesto spomenik, poln raznih lepot.

Prosimo počakajte trenutek!