Stobreč - Turistični vodnik

STOBREČ - Hrvaška, Split: Izberite destinacijo za počitnice in rezervirajte namestitev on-line. Oglejte si ponudbo mest, naselj, zalivov in otokov s tisoč slik!


Stobreč je majhno mestece v srednji Dalmaciji, 6 km jugovzhodno od Splita, ob Jadranski magistrali proti Makarski in Dubrovniku. Ekonomija mesta je zasnovana na poljedelstvu, proizvodnji vina, pridelavi sadja in zelenjave ter turizmu. Obalni pas okarakterizirajo strme skale.
Mesto so naseljevali grški kolonisti z otoka Visa (Issa) v 3 st. pr.K.. na mestu prej nastalega ilirskega mesta, ter so ga poimenovali Epetion. Najbolj značilen dokaz je obstoj antičnega Epetiona (Epetiuma), ostanki grškega zidovja na severni strani polotoka. To zidovje je redek primer meščanske utrbe iz časa pred našim štetjem na tem področju.
Novejšo zgodovino Epetiuma zaznamuje krščanstvo. O tem pričajo ostanki velike starokrščanske bazilike iz konca V st., ki jo lahko vidimo v središču mesta. Bazilika je dobila ime po rimljanskem mučeniku Laurenciju (Lovrenco, Lovro).
Današnji Stobreč se nahaja na polotoku, poleg katerega se je razvil novi del mesta. Stobreč s svojim 4000 prebivalci, je okrožen z morjem, hotelom ter penzioni, ki ponujajo dobre možnosti za odmor in zabavo. Oddaljen je komaj 7 km od Dioklecijanove palače ter je sestavni del mesta Split.
Velika peščena plaža, številna mesta za sončenje, bistro morje, ter veliko gostinskih objektov z bogato izbiro tradicionalne dalmatinske hrane in pijače, dajejo Stobreču prelepo sliko.
Kulturni program je sestavljen od narodnih fešt v samem središču mesta. Bližina Splita omogoča obisk številnim kulturno-zabavnim (bogat program Splitskog ljeta) ter športnim prireditvam.

Prosimo počakajte trenutek!