Supetar - Turistični vodnik

SUPETAR - Otok Brač, Hrvaška: Izberite destinacijo za počitnice in rezervirajte namestitev on-line. Oglejte si ponudbo mest, naselj, zalivov in otokov s tisoč slik!


Supetar je mesto in pristanišče na severni obali otoka Brača, enega izmed najlepših srednje dalmatinskih otokov. Mesto stoji v uvali sv. Petra, po katerem je tudi dobil ime. Supetar je danes med glavnimi turističnimi središči. Gospodarska osnova je poljedelstvo, vinogradništvo, ribištvo, turizem, oljarstvo ter obdelava plastičnih mas.
Supetarska uvala je bila poseljena že v neolitiku, o antiki pa pričajo starokrščanski sarkofagi ob cerkvi sv. Nikole zraven katerega so ostanki rimske vile. Na pokopališču stoji mavzolej družine Petrinović, z portreti in skulpturami, delo kiparja Tome Rosandića, ter nekaj nagrobnih spomenikov, delo Ivana Rendića iz Supetra. Svojo mladost, ter zadnjih 11 let življenja je slavni kipar preživel v Supetru. Študiral je v Trstu, Benetkah ter Firenci, ter ga mnogi smatrajo za največjega hrvaškega kiparja 19. stoletja. Njegovih 208 umetniških del se nahaja v enainpetdeset svetovnih mest, nekatera izmed njegovih del lahko vidimo v galeriji “Ivan Rendić”, na prvem nadstropju knjižnice. Pred galerijo, za velikim supermarketom pri koncu obale, boste videli Rendićevo skulpturo “Alegorija intelektualca”. Na istem trgu stoji cerkev sv. Martina iz XVIII stoletja, ki danes služili kot razstavni prostor.
Župna cerkev sv. Petra z monumentalnim stopniščem je zgrajena na ostankih trobrodne zgodnje krščanske bazilike iz V. st. Pred cerkvijo se nahaja zgodnje krščanski mozaik iz šestega stoletja. V cerkvi se nahajajo slike domačega baročnega slikarja Feliska Tironija, kot npr. (Gospa sa svecima), ter orgle Petra Nakića. Priporočamo Vam obiskati tudi bližnje objekte, kot so Leroj, zvonik z uro ter Muzej župne cerkve. Skultupro sv. Viktora na vhodu v muzej ter skulpturo Mati Terezije na vhodu v cerkveno dvorišče, ki ih je naredi kipar Petar Jakšić.
Na cesti proti Donjem Humcu stoji cerkva sv. Luke iz konca XI in začetka XII stoletja, ki predstavlja eno izmed devetnajst ohranjenih zgodne krščanskih cerkvic, ki ih boste našli na otoku Braču. V sami okolici Supetra, med vinogradi in nasadi oliv se lahko vidijo številne bunje, kmečke hiše narejene iz kamna, ter okrogle oblike s kupolo. Danes služijo za odložitev poljedelskih orodij, predpostavlja se da prav takšne bile prve zgradbe pračloveka. Podobne konstrukcije se lahko najdejo po celem Mediteranu, v Istri (kažuni), na Sardenji in Kreti, Liguriji, Pulji in Provansi.
Od leta 1827 je Supetar administrativno središče celotnega otoka, prav zaradi tega arhitektura spremlja vse stile XIX stoletja, še prav posebno so prisotne kamene zgradbe, ki obkrožajo obalo. Vam bodo ponujali bogastvo kulturne dediščine, bogat športno-rekreacijski program ter avtentične otoške zabavne vsebine. V Supetru so skalnate, gramozne plaže na obrobjih borovcev, na nekaterih plažah se v morju nahaja mivka. Obala okoli Supetra, med Mirco na zahodu ter Splitsko na vzhodu, bodo navdušili kopalce vseh starostnih skupin. Z raznovrstnostjo namestitve, gostinsko ponudbo, zabavni programi ter možnostmi za šport in rekreacijo, Supetar zadovoljuje visoke turistične standarde.

Prosimo počakajte trenutek!