Sutivan - Turistični vodnik

SUTIVAN - Otok Brač, Hrvaška: Izberite destinacijo za počitnice in rezervirajte namestitev on-line. Oglejte si ponudbo mest, naselj, zalivov in otokov s tisoč slik!


Sutivan je naselje in pristanišče, na zahodnem robnem delu severne obale otoka Brača, 7 km zahodno od Supetra, trajektnega pristanišča, ki je s Splitom povezan z vsakodnevnimi pogostimi linijami. Gospodarska osnova je poljedelstvo, vinogradništvo, oljarstvo, ribištvo in turizem. Z lokalno cesto je prek Supetra povezan z vsemi naselji na otoku. Uvala v Sutivani vam ponuja varen privez za manjše jahte, večje ladje pa je potrebno povezati zunaj pristanišča.
Naselje je zgrajeno v 15 st. , ter razen sakralnih zgradb ima tudi nekaj arhitekturno zanimivih renesančnih hiš ter baročnih letovišč. Očuvani so temelji starokrščanske cerkve, znotraj katerih je 1579 zgrajena renesančna cerkev sv. Ivana poleg katere stoji baročni zvonik. V cerkvi je oltarna slika Gospe od Ružarija, ki je delo srednje italijanske šole iz XVII st. Ob obali je kaštel družine Marjanović (1777.) z sončno uro na začelju. Iz časa renesanse je hiša Natali-Božičević, iz časa baroka pa letovišče s parkom pesnika Jerolima Kavanjina, baročni je tudi park Ilić. V hiši Defins se nahaja zbirka pohištva in umetniških predmetov iz začetka XIX st.
Sitovam je tipično mediteransko mestece. Razvija se v turistično destinacijo, usmerjeno za družinske počitnice, šport in rekreacijo. Na izbiro je več kot 2000 postelj v hotelih, hišah in vilah, za popestritev počitnic so tukaj še restavracije, kava-bari, diskoteke, kmečki turizem. Sutivan ponuja popolno gastronomsko ponudbo, kjer lahko tudi poizkusite domačo hrano in vina otoka Brača. V mestu je tudi nekaj manjših trgovin. Zaradi blagega podnebja in ostale ponudbe, gostje lahko bivajo v Sutivani skozi celo let. Okoli mesta je nekaj deset privlačnih gramoznih plaž ter lepih uval, v bližnji uvali Livka pa je peščena plaža. V mestu je park, z drevoredi palm ter park u katerem so posajeni alpskimi in primorski bori. Zvečer pa so prav primerni za sprehode. Sutivan je obkrožen z urejenimi nasadi oliv, agruma ter ostalega mediteranskega sadja in zelenjave. Med njimi potekajo vijugaste steze primerne za sprehod ali kolesarjenje.
Če vas zanima aktiven odmor, področje okrog rta Gomilica je primerno za podvodni ribolov. Sutivan organizira “Vanka regule”, svetovno znano tekmovanje v ekstremnih športih, organizira se v juniju, skupaj z balinarskim in malo nogometnim turnirjem. Park narave Sutivan je prijetna izletniška točka ter letovišče prilagojeno potrebam malih in velikih. Vključuje obisk živalskem vrtu, rekreacijske terene za odbojko na pesku, nogomet, balinanje, košarko… Tukaj je prelep kotiček z fontano, kjer se lahko odpočijete z ponudbo pijače ter hrane z žara.

Prosimo počakajte trenutek!