Ugljan - Turistični vodnik

UGLJAN - Ostrov Ugljan, Chorvátsko: Izberite destinacijo za počitnice in rezervirajte namestitev on-line. Oglejte si ponudbo mest, naselj, zalivov in otokov s tisoč slik!


Ugljan je naselje in majhno pristanišče na severovzhodnem delu istoimenega otoka, 11km severozahodno od Preka. Z kopnem je povezan prek zelo pogoste trajektne linije Zadar-Preko, do katerega vodi otoška cesta. Prebivalstvo tega kraja se ukvarja s poljedelstvom, vinogradništvom, pridelavo oljk, sadjarstvom, ribištvom in turizmom. Razvoju turizma so pripomogle lepe peščene plaže v mestu. Samo 2km od Ugljana stoji najlepša plaža na celem otoku, v uvali Muline. Ugljan stoji ob regionalni prometnici, ki poteka vzdolž otoka.
Na planoti vzpetini Kuran, nad Ugljanom stoji ostanki predzgodovinske zgradbe, v samem mestu, zraven zaliva Batalaža, pa so odkriti ostanki rimske vile. V vasi je tudi star frančiškanski samostan iz leta 1430. s gotsko cerkvijo iz leta 1447. v kateri so vzidani zanimivi romaniški kapiteli. Ugljan opisuje tudi neka enostavnih počivališč-vikendov zadarskih plemiških družin. Gastronomsko ponudbo kraja izpopolnjuje nekaj restavracij, ki ponujajo domače specialitete, ta kraj pa priporočano prvenstveno za družinske počitnice.

Prosimo počakajte trenutek!