Vis - Turistični vodnik

VIS - Otok Vis, Hrvaška: Izberite destinacijo za počitnice in rezervirajte namestitev on-line. Oglejte si ponudbo mest, naselj, zalivov in otokov s tisoč slik!


Vis je mestece in pristanišče na koncu Viške uvale, na severovzhodni obali, isto imenega osrednje dalmatinskega otoka, s skoraj 2000 prebivalci. Razen vinogradništva in vrtnarjenja, velik gospodarski pomen ima ribolov, na otoku je rastlinjak s palmami. Vse bolj vplivno mesto zavzema turistična dejavnost.
Mesto Vis stoji ob regionalni otoški cesti. Ima trajektno pristanišče povezano z rednimi trajektnimi linijami, ki ga povezujejo s Splitom. Dve glavni naselji, Vis in Komiža, sta tudi povezani z morsko povezavo ter asfaltnimi cestami.
Zaradi nevarnosti od gusarjev, so se naselja formirala pretežno v notranjosti otoka, kjer je glavno mesto bilo Velo Selo. Večja naselja, ki nastajajo ob obali sta Komiža in pristanišče sv. Jurja (današnji Vis). Issa je bilo prvo antično mestece na hrvaški obali, ki je bilo zgrajeno po pravilni mreži gradnje. Današnje naselje se je razvilo, ko sta se združili dve manjši vasi, Luka ter Kut.
Antični Issa je bila zgrajena na južnih obronkih Gradnine, ter jugozahodnem robu uvale. Urjena je z zidovi, kateri so samo deloma ohranjeni. Ostanki rimskega gledališča so izkopani na polotoku Prirova (na isti lokaciji je kasneje zgrajen frančiškanski samostan). Trg (agora-forum) je stal tik ob morju na vzhodni strani, monumentalne terme pa stale na zahodni strani.
Starejše zgradbe v mestu, od zgodovinsko-umetniškega značaja so, renesančna palača Gariboldi, ki datira iz XVI stoletja, ter letovišče hrvaškega pesnika Marina Gazarovića iz prve polovice XVII stoletja. Od značaja so tudi hiše družine Jaksa in Vukasinović – Dojmi z zbirko arheoloških izkopanin iz časa antike. Po porazu Francozov leta 1811., so Vis okupirali Angleži, ki so se utrdili z nekaj najmočnejših oporišč (citadela), danes so vidne samo ruševine.
Župna cerkev Gospe od Spilica je bila zgrajena nekje okrog leta 1500, Kut je imel cerkvico Sv. Ciprijana iz 16 st., ki je kasneje obnovljena v baročnem stilu. V Luki stoji cerkev Svetog Duha iz XVII stoletja.
Viz, pomembno pribežališče antičnega časa, kjer ena kultura sledi drugo, je danes slikovito mestece, ki vam ponuja spoj modernega obalnega letovišča večstoletne zgodovine.
Razen kulturne vrednosti, Vis je znan tudi po svojih lepotah. V bližini samega mesta so peščene in gramozne plaže (Parja, Rogačić, Mala Svitnja, Vela Svitnja), podmorje pa skriva bogastvo ribjega seta in zanimivih potapljaških lokacij. V zaledju mesta na poti proti drugem velikem naselju, Komiži, stojijo vinogradi, s katerih se pobira grozdje za proizvodnjo avtohtonih viških vin, kot so Viška vugava, vrhunskega plavca ter kvalitetnih belih vin.
Zelo kvalitetno namestitev v hotelih in privatnih apartmajih, čista narava ter kristalno čisto morje z slikovitim obalnim pejsažem, poleg ponudbe okoliških specialitet iz najbolj čistega dela Jadrana, razne športne in rekreacijske možnosti, razni glasbeni in ostali dogodki, ki se odvijajo v sezoni so samo del ponudbe na otoku.
Vis je šele nedavno izplaval iz dolgega perioda izolacije (tujim turistom bilo prepovedano bivanje na otoku vse do leta 1989.) To je izvrstno mesto na mirne i prijetne počitnice. Jugozahodno od otoka Visa stoji otok Biševo, na daleč znan po Modri špilji.

Prosimo počakajte trenutek!