Makarska - Turistični vodnik

MAKARSKA - Makarska Riviera, Hrvaška: Izberite destinacijo za počitnice in rezervirajte namestitev on-line. Oglejte si ponudbo mest, naselj, zalivov in otokov s tisoč slik!


Prekrasno mestece v podnožju impresivnega gorovja Biokovo, s svojimi 15000 prebivalci ima bogato in dolgo turistično tradicijo. V samem srcu Dalamacije, Makarska predstavlja kulturno, administrativno in ekonomsko središče svoje okolice. Oddaljena je 64 km južno od Splita.
To mesto predstavlja harmoničen spoj lepote mediteranskega primorja ter planinskega skalovja. Biokovo s svojim najvišjim vrhom – Sv. Jure 1762 m, spada v park narave s svojimi skalnatimi fenomeni, ter endemičnimi rastlinami ter izjemnim bogastvom flore in favne.
Na tej destinaciji, lahko uživate v soncu nedotaknjeni naravi gorovja, ter z ostalimi vsebinami, ki ih Makarska ponuja skozi hotele, privatne hiše, terme, športne vsebine, wellness center, teniške terene (teniški center ponuja devet terenov ter dve dvorani, vse z zemljeno podlago ter razsvetljavo), razvit je tudi rekreacijsko – zdravstveni center ter mnoge druge panoge. Skozi poletne mesece, v Makarski se organizirajo številne narodne fešte, ter razni kulturno-zabavni ter športni dogodki. Restavracije in konobe ponujajo bogate gastronomski meni, tradicionalnih jedi in pijače.
Zaradi bogatega nočnega življenja je Makarska priljubljena med domačimi turisti. Vse to skupaj razlaga zakaj Makarsko imenujejo Gradom povratka (Mestom vrnitve), ker je zaradi prelepe lepote, zgodovinsko – kulturne dediščine, ter izjemno bogate ponudbe in domačinov, ki vas bodo vedno pričakali prijazni in z nasmeškom, turisti se bodo vedno vračali na to destinacijo.
Ker je Makarska, križišče številnih kopenskih ter morskih poti, imate možnosti za izlet do bližnjih otokov Brača, Hvara in Korčule, ali pa lahko odidete v notranjost Dalamcije za goro Biokovo, tudi do Spita, Dubrovnika ali svetišča Medjugorje, številnih drugih destinacij, ki bodo vaše počitnice naredile nepoznanim. Odprto morju, čeprav zaščiteno z gorovjem, to mesto je idealno za vaš odmor, zabavo in rekreacijo.
Ker Makarska stoji v zaščiteni uvali z dvema polotoka sv. Petar in Osejava, skoraj v središču Makarske riviere obkrožena Biokovskim masivom, tako se je klasična-antična Maccarum razvila v eno središče. Po številnih zgodovinskih podatkih, so prav v Makarskem zalivu, Neretljani leta 887 porazili benečansko floto. Skozi vladavino hrvaškega kralja Petra Krešimira IV, v XI stoletju, je Makarska v sestavu hrvaške države. Za časa srednjega veka pa je pod madžarsko-hrvaškimi vladarji.
Proti koncu XV stoletja so Makarsko osvojijo in uničijo Turki, da bi jo ponovno obnovili ter jo postavili za regionalno središče. Turške utrdbe v Makarski je projektiral znani Hajurdin, ki je zgradil most v Mostarju. Leta 1646., za časa turško-benečanskih vojn, se področje osvobaja od Turkov, vse do propasti Benečanske kneževine pripada pod Republiko Serenissimu. V tem času so obnovljene številne trdnjave, prav posebej tiste religioznega karakterja, ki so bile uničene v času turške vladavine.
Na trgu pred katerdalo sv. Marka je zgrajena baročna fontana, ter spomenik znanem hrvaškem pesniku, zbiralcu hrvaške kulturne dediščine, Andriji Kačiću-Miošiću. Spomenik je naredil znan hrvaški kipar Ivan Rendić. Hiše na obali so bile v času Druge svetovne vojne poškodovane, dokler na njihovem mestu niso zgrajene nove. Z urbanističnega vidika je zelo zanimiva Mala obala (Marineta), kjer so ohranjene hiše iz XVIII in XIX stoletja. Med zgradbami ob obali se med najlepšimi baročna cerkev sv. Filipa iz leta 1757.
Zgodovinsko in kulturno bogastvo predstavlja frančiškanski samostan svojimi svetovno znanim Malakološkim muzejem, katerega zbirka je sestavljena od svetovno znanih domačih primerkov iz podmorja. Tukaj je tudi katedrala sv. Marka, cerkvi sv. Filipa in sv. Petra, svetišče Vepric, Kačićev trg, ter ostali muzeji in galerije do katerih se pride po majhnih kamenih ulicah in stopniščih.

Prosimo počakajte trenutek!