Sućuraj - Turistični vodnik

SUĆURAJ - Otok Hvar, Hrvaška: Izberite destinacijo za počitnice in rezervirajte namestitev on-line. Oglejte si ponudbo mest, naselj, zalivov in otokov s tisoč slik!


Sućuraj je naselje in majhno pristanišče v isto imeni uvali na vzhodnem delu otoka Hvara. Ob regionalni cesti, ki povezuje vsa naselja na otoku, ter ob trajektnem pristanišču iz katerega pogosto odplujejo trajekti proti Splitu in Dreveniku, predstavlja najpomembnejše pristanišče na tej strani otoka. Promet poteka prek Sućuraja, do vseh ostalih naselij na otoku, kar je pogojevalo razvoju turizma kot dodatne gospodarske panoge. Gospodarska osnova je poljedelstvo, vinogradništvo, ribištvo in predelava rib, oljarstvo in turizem.
Naseljenost različnih kultur in narodov, od Ilirov skozi celo dolgo zgodovino, so postili sledove na Sučuraju, kako je pravzaprav to zelo pomembna strateška in geografska izhodiščna točko za vsa ostala področja na otoku. Nevarnosti od Turkov ali piratov z Neretve, so ustvarile posebno arhitekturo naselja, tako da vse hiše povezane, ter proti ulici s svojimi zunanjimi zidovi zaprte s kamenimi vrati, odprte pa proti notranjemu dvorišču s serijo lokov, kar je značilno za obrambni karakter gradnje. Za časa benečanske vladavine, je Sućuraj bil točka, kjer so se združevale tri meje: benečanska, turška ter dubrovniške republike.
Pastirska ter ribiška bivališča z približno 150 prebivalcev, so zgrajene najverjetneje sredi XV st. Samostan avguštincev, ki so se tukaj naselili leta 1573., je očuvan samo delno. Oni so pravzaprav pobegnili iz samostana v Zaostrogu, ter zgradili dve bivališči s kapelicami sv. Ante i sv. Križa. Utrdbo za obrambo naselja so zgradili Benečani leta 1631. Pred baročno cerkvijo sv. Ante (iz leta 1664.) slikoviti trg. V cerkvi sv. Ante stoji lapidarium v vidu zbirke kamenih ostankov. Sućaraj je dobil ime po cerkvi sv. Jurja, proslava svetnika-zaščitnika pa se odvija 23. aprila, kar je tudi dan župnije. Na tremu cerkve je vidljiv napis na cirilici, ki priča o poreklu prebivalcev iz kontinenta.
Zahodno od naselja, na severni strani otoka Hvara, so številne uvale s peščenimi plažami. Nekatere izmed njih so zaradi naravne lepote razglašene za zaščitena področja, kot so Mlaska, Krivodolac, Studenac, Divja Vrela, Divlja Mala, Gornja Didina, Donja Didina, Mala Mosevčica, Vela Mosevčica na severni obali, Perna, Židigova, Rasohatica, Slivanske Lučice, Prapatna, Martinovik, Arižišće na južni. Namestitev je mogoča v privatnih sobah ali apartmajih, tukaj pa še prav posebno lahko uživate v domači hrani in ribi okoliških ribarjev.

Prosimo počakajte trenutek!