Sveti Filip i Jakov - Turistični vodnik

SVETI FILIP I JAKOV - Hrvaška, Biograd: Izberite destinacijo za počitnice in rezervirajte namestitev on-line. Oglejte si ponudbo mest, naselj, zalivov in otokov s tisoč slik!


Sv. Filip i Jakov je mesto in poletno počivališče na predelu nižjega dela obale in plitvega morja, 25 km južno od Zadra. To zelo slikovito mestece na Zadarski rivieri okrašeno s številnimi zasebnimi mirnimi zalivi ter mnogimi otočki. Kraj je primeren za rekreacijo, z privlačnimi peščenimi, gramoznimi ali skalnatimi plažami.
Naselje je poimenovano po obnovljeni srednjeveški cerkvi posvečeni apostoloma Filipu in Jakovu. Vse do turških osvajanj, naselje se je imenovalo Rogovski Pristan, ker je služilo kot prostor za odmor benediktinskem samostanu v Rugovu, severozahodno od Sv. Filipa in Jakova. Samostan so zgradili hrvaški kralji v XI. st., medtem ko je hrvaška prestolnica postal bližnji Biograd. Počivališče so Turki večkrat deloma porušili, popolnoma uničeno pa je bilo od strani Benečanov v Kretski vojni. Ostanki zgradbe so bili uporabljeni v družinsko hišo Pelicarićevih. Prav tako je uničen tudi samostan v Rugovu, a so še vidni njegovi zidovi. Cerkev sv. Roka, zgrajena v XI. st ter kasneje obnovljena, je vse vojne preživela brez porušenja. V njej se nahaja zanimivo gotsko razpelo, ki datira iz XIV. stoletja.
Okrog Sv. Filipa i Jakova je obala nizka ter s tem geomorfološko manj bogata, morje je zelo plitvo, ter se prav zaradi tega tukaj nahajajo številna slikovita, turistično zanimiva mesta. Zelo blizu je tudi Zadar, staro bogato hrvaško mesto s številnimi kulturnimi in zabavnimi vsebinami skozi celo leto, da ne omenjamo sezono. Tudi Biograd je zelo blizu, 5 km oddaljen, kjer lahko najdete lepa mesta za uživanje v dolgih poletnih večerih.

Prosimo počakajte trenutek!