Trpanj - Turistični vodnik

TRPANJ - Polotok Pelješac, Hrvaška: Izberite destinacijo za počitnice in rezervirajte namestitev on-line. Oglejte si ponudbo mest, naselj, zalivov in otokov s tisoč slik!


Trpanj je naselje in pristanišče na severni obali polotoka Pelješca, 11 km severovzhodno od Orebića. Danes je znano kot turistični kraj, v časa antike pa je bilo zelo pomembno pristanišče. Kraj se je razvil v bližini rimske vile, od katere so deli rimskega mozaika in zidov še danes vidljivi na starem pokopališču. Nad pristaniščem na hribu stojijo ruševine srednjeveške trdnjave. V središču naselja pa je cerkev Gospe od Karmena, v kateri se glavnem renesančnem oltarju nahaja grb družine Gundulić. Nova župna cerkev je zgrajena v novo romančinem stilu.
Za Trpanj in okolico je značilno blago podnebje. Tudi naokrog od Trpanja so prelepe plaže, od katerih so nekatere peščene, skalnate, gramozne ali betonirane. Bližnji borov gozd daje posebno aromo morskemu zraku ter potrebno senco, kot zaščito od sonca. Na nekaterih plažah so tudi gostilne. Družine tukaj prav posebej uživajo zaradi vsebin za otroke, ker je morje zelo plitvo ob plaži Luka ter so igrišča v mestnem centru.
Trpanj vas lahko pogosti na raznovrstne načine, kot so hoteli, penzioni, apartmaji… Kvalitetna je tudi gastronomska ponudba domače hrane (riba in vino). V ponudbi so tudi šport in rekreacija, izvorna narava otoške notranjosti je znana po zelo kvalitetnih vinih, ki privlači številne stalne goste. Trpanj je znan tudi po zdravilnem blatu.

Prosimo počakajte trenutek!