Zavala - Turistični vodnik

ZAVALA - Otok Hvar, Hrvaška: Izberite destinacijo za počitnice in rezervirajte namestitev on-line. Oglejte si ponudbo mest, naselj, zalivov in otokov s tisoč slik!


Zavala je privlačno naselje in majhno pristanišče na južni obali otoka Hvara, 13 km južno od Jelse s katero je povezana preko 1,4 km dolgega tunela. Sestavljena je od starejšega, notranjega, novejšega in obalnega dela z izgrajenim pristanom in plažo. Gospodarska osnova je poljedelstvo, vinogradništvo, sadjarstvo, ribištvo ter turizem.
Zanimiva je kot destinacija zaradi številnih plaž. Tukaj lahko uživate v nedotaknjeni naravi in kristalno čistem morju. Na obronkih nad samim mestom stojijo številni vinogradi v katerih nastajajo najboljša hvarska vina. Posebnosti Zavale so je prelepa plaža in bližina Šćedra, neposeljenega dela otoka divje lepote. Čeprav je Zavala priljubljeno izletniško naselje obiskovalcev Hvara, je vredno razgledati tudi njeno okolico. Še prav posebej so zanimivi manjši kotički v katerem so se ohranile tradicionalne kmečke hiše.
Posebnosti tega kraja je letna rezidenca družine Duboković-Nadalini (Bidermayer stil, okrog leta 1830) s kapelico Sv. Jurja. Bolj zahodno pa stoji prejšnja rezidenca prvega gospodarja tega mesta, grofa Tadiej Kačića, na vzhodnem delu Zavale pa stoji rezidenca njenega lastnika iz 18 stoletja s staro kapelico Sv. Petra. Nedaleč od Zavale proti kraju Sveta Nedjelja stoji Grapčeva spilja (votlina), katera dokazuje da že v času neolitika tukaj živeli ljudje.

Prosimo počakajte trenutek!