Otok Cres - Turistični vodnik

OTOK CRES - Hrvaška: Izberite destinacijo za počitnice in rezervirajte namestitev on-line. Oglejte si ponudbo mest, naselj, zalivov in otokov s tisoč slik!


Otok Cres se nahaja na severozahodnem delu Kvarnerskega zaliva. Na jugu je z premičnim mostom v Osoru povezan z Lošinjem. Cres je hribovit otok dolg 66 km in širok 2 do 12 km. Obala otoka je razčlenjena ter ima številne uvale in gramozne plaže na zahodnem delu. Otok Cres je bil poseljen že v času kamene dobe ter ima bogato kulturno in zgodovinsko dediščino. V središču otoka Cresa je Vransko jezero, velik naraven rezervoar pitne vode ki že vrst let oskrbuje vodo prebivalcem Cresa in Lošinja. Do otoka Cresa lahko pridete po kar nekaj poteh. Po morju lahko pridete iz pristanišča Porozina iz Valbinske na otoku Krku in Brestove v Istri. V sezoni lahko pridete s trajekti iz Pulja, Zadra, Reke ter dvakrat tedensko iz Benetk in Ancone. Katamaran vsakodnevno izpluje iz Reke. Z direktno avtobusno povezavo lahko pridete iz Reke ali Zagreba. Za navtike je na Cresu ena izmed najlepših marin na Jadranu, dobitnica Modre zastave, ter je odprta skozi celo leto. Najbližja letališča so na Krku in Lošinju.
Doživetje Cresa je izključno za obiskovalce, ki imajo radi naravo in izvorno okolje. Življenje otočanov se ni niti malo spremenilo. Če želite aktiven odmor in ste zaveznik zdravega načina življenja, potem lahko tu uživate v potapljanju, plavanju, športnem ribolovu, lahko najamete čolne, kolesa, športne terene za različne športe, lahko planinarite, se sprehodite, nabirate zdravilno rastlinje, jadrate ali marsikaj drugega. Če ste ljubitelj kulture in zgodovinskih znamenitosti, boste tu našli ostanke antičnih mest, katoliških cerkev, samostanov in ostankov, ki so ih tu postili Benečani, danes pa so pohranjeni v muzejih na Cresu in Osoru. Zvečer se lahko sprostite v eni izmed številnih otoških konob, ob domači hrani, jagnjetini, creškem ovčjem siru, pršutu in vinu. Po sprostitvi na eni izmed prekrasnih creških plaž se tu lahko tudi zabavate. Otok Cres vam ponuja številne mestne veselice skozi mesec julij, v avgustu pa se organizira Poletni karneval – Ribiška noč, za mlade je tu diskoteka, bar na odprtem, Beach rave party ter romantični sprehodi ob morju in pod zvezdami.

Prosimo počakajte trenutek!