Polotok Pelješac - Turistični vodnik

POLOTOK PELJEŠAC - Hrvaška, Dalmacija: Izberite destinacijo za počitnice in rezervirajte namestitev on-line. Oglejte si ponudbo mest, naselj, zalivov in otokov s tisoč slik!


Polotok Pelješac predstavlja najlepši del obale na celotnem Jadranu, stoji na najjužnejšem delu Hrvaške. Po polotoku Istra je to drugi največji polotok Hrvaške. Skoraj 62 kilometrov dolg, označujejo ga številni hribčki s plodnimi polji idealnimi za številne vinograde. Vinogradniška trgovina in morska tradicija so pripomogle razvoju obalnih naselij v zaščitenimi zalivčki. V plitvem zalivu Stonskega kanala so zgrajene velike soline, ki so bile proizvod slavne Dubrovške republike, ter so služile tretjino celotnih dobičkov. Zaradi zaščite proizvodnje, so planski ustvarjeni Veliki in Mali Ston na nasprotni strani ustja Neretve.
Polotok Pelješac je povezan z obalo prek dnevnih trajektnih linij pa tudi s cesto prek Stona. Celotni polotok je obrastel s gosto zimzeleno vegetacijo in tipičnim mediteranskim rastlinjem, število sončnih dni pa je eno izmed najtoplejših mest na Jadranu. Prebivalci Pelješca zaradi rodovitne zemlje se že dolgo ukvarjajo z vinogradništvom, oljarstvom, sadjarstvom in pridelovanjem zelenjave. Skoraj vedno je vetrovno v Pelješkem kanalu. Poleti pogosto pihlja osvežilni maestral, primeren za jadranje. Morski tokovi v kanalu so po naravi slabi, z jugom pa malo ojačijo.
Orebić je turistično mestece na južni obali polotoka Pelješac, po hribom Sveti Ilija (961 m) ter najbolj popularno letovišče na Pelješki rivieri. Obala Orebića je polna manjših peščenih in gramoznih plaž, med katerimi je največja plaža Trstenica, dolga 1500m. V mestu je tudi trajektno pristanišče, ter od Orebića najkrajša pot do Korčule.
Trpanj je naselje in pristanišče na severni obali polotoka Pelješca, 11km severovzhodno od Orebića. Trpanje opisuje blago podnebje kot celotno področje. Todi naokrog Trpnja so številne prelepe plaže. Viganje je naselje in majhno pristanišče na zahodnem delu južne obale polotoka Pelješca, 7 km zahodno od Orebića. Nahaja se na veliki dragi obrnjeni proti blagemu jugu, varnem od severnih vetorov, zaščiteni v zaledju s hribom Sveti Ilija hkrati pa tudi majhno pristanišče za manjše čolne. Okilica naselja je primerna za sprehode, planinarjenje ter nabiranje rastlin.

Prosimo počakajte trenutek!