Istra - Turistični vodnik

ISTRA - Hrvaška, Istra: Izberite destinacijo za počitnice in rezervirajte namestitev on-line. Oglejte si ponudbo mest, naselj, zalivov in otokov s tisoč slik!


Istra je največji hrvaški in hkrati tudi jadranski polotok. Stoji na severnem delu Jadrana, na teritoriju Hrvaške, Slovenije in Italije. Zahodna obala Istre je plitva in bolj razčlenjena, ko pa je vzhodna stran strma in redkeje poseljena. Istra se po navadi deli na tri dela:
Rdeča (zahodna obala)
Bela (pobočja gore Učka in vzhod)
Siva (središčna)
Vzhodna obala Istre tako imenovana Liburnija, zahodni del Kvarnerskega zaliva je od leta 1993 administrativno odcepljena od ostankov Istre v sestavi RH, tako da je danes Istra razdeljena med dve županiji: Istrsko in Primorsko-goransko. Večji del Istre pripada Istrski županiji.
Ime Istra po nekaterih izvorih poteka od ilirskega plemena Histri, ki je živelo na tem področju. Na prostoru Istre se mešajo hrvaški (čakavski dialekt), slovenski in italijanski jezik.
Plavi in zeleni polotok, čisti zrak in morje, veliko sončnih dni ter bogata kulturna dediščina, privablja že vrsto let številne turiste v Istro. Začetek sodobnega turizma sega v 19 stoletje. Današnja turistična Istra ima velike turistične kapacitete in bogate vsebine, od tistih ob obali in primorskem delu do vse aktualnejših v notranjosti, na ruralnih področjih. Razen že znanega stacionarnega turizma v številnih hotelih, apartmajskih naseljih, kampih, privatnih aranžmajih, danes se v Istri vse bolj razvija navtični turizem, kongresni, izletniški, lovni in ribolovni, kmečki turizem, kulturni, eno-gastronomski, športno-rekreacijski, potapljaški, konjeniški ter ekološki turizem.

Prosimo počakajte trenutek!