Otok Pašman - Turistični vodnik

OTOK PAŠMAN - Hrvaška, Dalmacija: Izberite destinacijo za počitnice in rezervirajte namestitev on-line. Oglejte si ponudbo mest, naselj, zalivov in otokov s tisoč slik!


Otok Pašman pripada delu zadarskega arhipelaga, nahaja se jugovzhodno od otoka Ugljena, od katerega ga deli ozki morski prehod Ždrelac. Pašman in Ugljen sta na neki način otoka dvojčka, zato ker sta približno enake površine in položaja, s podobno lego naselij, ter sta povezana z mostom.
Strma zahodna obala razčlenjena s številnimi, od burje zaščitenimi zalivi, posebno na jugovzhodnem delu. Dolž slabše razčlenjene vzhodne obale se nizajo vsa otoška naselja : Tkon, Kraj, Pašman, Mrljane, Neviđane, Doborpoljana, Banj in Ždralac, ki so povezana z regionalnimi cestami. Iz mesta Tkon vozi trajekt proti Biogradu na moru. Gospodarska osnova je poljedelstvo, vinogradništvo, oljarstvo, sadjarstvo, zelenjadarstvo, živinoreja, ribištvo in turizem.
Podeželje Pašmana skriva številne vinograde, nasade oliv, bogat pa je tudi z aromatičnimi rastlinami. Na otoku so številne gramozne i peščene plaže. Ena izmed najlepših peščenih plaže je v kraju Mrljane, ki je znano po majhnem zdravilnem blatu iz njegovega močvirja. Z vrha Ugljena lahko vidite Nacionalni park Kornate. Na otoku so številne steze za planinsko kolesarjenje. Otok je naseljen že v prazgodovini (ilirska utrdba, rimski najdišča – Pašman, Banj). V zalivu Sveti Ante na jugozahodni obali pa je pred romantična eno brodna cerkev. Naseljevali so ga pribežniki pred Turki.

Prosimo počakajte trenutek!