Riviera Šibenik - Turistični vodnik

RIVIERA ŠIBENIK - Hrvaška, Dalmacija: Izberite destinacijo za počitnice in rezervirajte namestitev on-line. Oglejte si ponudbo mest, naselj, zalivov in otokov s tisoč slik!


Predno se reka Krka izlije v morje, si ustvarja svojo pot skozi kraška polja ki jih lomi, vse dokler ne dotakne Šibenskega pristanišča. Naravna lepota ter številni geomorfološki fenomeni, kraške reke in na koncu bogata avtohtona vegetacija ter bogata favna, so bile odločilni pogoji da dve tretjini reke Krke razglasijo za nacionalni park.
Na mestu kjer se reka Krka umirja ter nagiba v pragu kjer se preliva v slapovih, na njeni desni strani stoji slikovito mestece Skradin.
Mestece Vodice, ki je danes popolnoma usmerjeno v turizem, je dobilo ime po velikih količinah vode v svoji bližini. Prvič se omenja v 15. stoletju. Od Turkov se je branilo z čvrstimi zidovi ter številnimi utrdbami, od katerih je danes ohranjena samo Ćorić utrdba.
Približno trideset kilometrov po Jadranski magistrali, jugovzhodno od Šibenika, stoji prelepo mestece Primošten, zgrajen na majhnem otočku, ki se je v času turških osvajanj branil z zidovi in utrdbami, komaj z dvižnim mostom povezan z obalo. Kasneje je most zamenjal nasip.
Bližnji Pirovac je znan po zgradbah šibenske plemiške družine Draganić iz 16 st. ter gotskega sarkofaga okrašenega z reliefi v družinski grobnici Draganić – Vrančić.
Šibenski morski pas ima največje število otokov od vseh hrvaških regij na Jadranu. Kornatski arhipelag, najbolj razčlenjena in gosta skupina otokov na Mediteranu, šteje okrog 150 otokov. Zaradi svoje posebnosti pejsaža, je bilo potrebno nujno zaščititi to izjemno področje od uničenja ter pretiranega izkoriščanja, ter ga leta 1988. razglasiti nacionalnim parkom.
Področje uvale Telašćica na Dugom otoku je bilo posebno ogroženo zaradi prevelike izgradnje, ter je leta 1988. razglašeno kot park narave. Od treh skupin Kornatskih otokov, dve sta zaščiteni z mejo nacionalnega parka ter skupno šteje 101 otok.
Od Šibenskih otokov je posebno potrebno omeniti Murter, s svojim štirimi naselji, ki je glavni otok Kornatov. Tukaj se pridobivajo olive, goji živinoreja, ter lovi riba, nekateri izmed najboljših lesenih ladij pa se še vedno gradijo v Betini.
V času renesanse, otok Prvić je bil mesto številnih počitniških hiš šibenskega plemstva, vključno z znanim izumiteljem ter lingvistom Faustom Vrančićem. Zlarin je poznan po koralih, a Krpanj pa po spužvah. Žirje in Kaprije sta najbolj oddaljena otoka Šibenskega arhipelaga.

Prosimo počakajte trenutek!