Pirovac - Turistični vodnik

PIROVAC - Hrvaška, Šibenik: Izberite destinacijo za počitnice in rezervirajte namestitev on-line. Oglejte si ponudbo mest, naselj, zalivov in otokov s tisoč slik!


Pirovac je slikovito mestece severne Dalmacije, 26 km severno od Šibenika, ob Jadranski magistrali v smeri Zadar – Šibenik. Nahaja se na nizkem delu obale Pirovačkog zaliva, kjer je tudi pristanišče, varno za vse, razen zahodnega vetra. Nahaja se blizu Prosike, kjer je zgrajen kanal, skozi katerega se voda jezera Vrana izliva v Jadransko morje, v kraju bogatim z gozdom in vinogradi. Prebivalstvo se v glavnem ukvarja z poljedelstvom, vinogradništvom, ladjedelništvom, ribištvom in turizmom.
Naselje se prvič omenja v 13 st., za časa srednjega veka pa je v lasti hrvaških knezov. Pomembno je omeniti, posest aristokratske družine Draganić iz 16 stoletja, ter gotski sarkofag iz leta 1447. v družinski grobnici Draganićev – Vrančićev na vaškem pokopališču. Župna cerkev sv. Jurja iz 1506 je obnovljena v baročnem stilu 18 stoletja.
Pirovac je turistom zanimiv zaradi svojih lepih uval Sitnica, Vrulje, Makirina in Vrilo ter njegovih gramoznih plaž, prav posebna atrakcija pa je otoček Sustipanac, ki stoji neposredno pred Pirovcem, kjer se gosti zelo radi hodijo kopat. Otoček je zanimiv zaradi ruševin frančiškanskega samostana iz 16 st. V uvali Makirina so odkrita najdišča zdravilnega blata, ki ga uporabljajo v okviru talasoterapije.
V Pirovcu se tradicionalno organizira tekmovanje pevcev Prvi glas Pirovca, ter prava dalmatinska fešta Pirovačka noć. Posebno svečana je proslava dan sv. Jurja, zaščitnika Pirovca (23. april) ter Gospe od Karmena (16. april). Pirovac ima okoli 20 restavracij, ki vsake sobote zvečer za časa sezone organizirajo Feštu plodov morja. Razen družinam z otroci, je Pirovac zanimiv tudi ljubiteljem ribolova, ker se namreč na bližnjem Vranskem jezeru lahko ulovijo večji primerki soma, ščuke in krapa.

Prosimo počakajte trenutek!