Riviera Trogir - Turistični vodnik

RIVIERA TROGIR - Hrvaška, Dalmacija: Izberite destinacijo za počitnice in rezervirajte namestitev on-line. Oglejte si ponudbo mest, naselj, zalivov in otokov s tisoč slik!


Trogirska riviera zajema ožje področje z mestom Trogir ter okoliškimi naselji. Začenja na približno 20km vožnje po glavni cesti severno od Splita, ter zajema nadaljnjih 25 km vožnje. V Trogiru lahko najdete številna dragocena umetniška dela; na fasadah zgradb, kamenih kipih, lesu, na umetniških platnih nekaterih domačih mojstrov ter arhitektih, kot so Radovan, Blaž Juraj Trogirarin ter ivan Duknović, od tujih pa Adree Alessia , Nikola Giovanni Firentinc. Trogir je brez dvoma pravi muzej srednjeveške dediščine. Od leta 1997. Trogir je na popisu spomeniške dediščine pod zaščito UNESCO-a. Širšo okolico Trogira (Trogir – Seget – Riviera Čiovo) zaznamuje bogata vegetacija, številni otoki in uvale, gramozne in peščene plaže. Trogir Vam ponuja visoko kvalitetno namestitev v hotelih, penzionih, apartmajih, kampih ter delikatesno domačo hrano, še prav posebej ribje specialitete. Bogata je tudi ponudba športnih in rekreacijskih vsebin – tenis, balinanje, kegljanje, tek, šola surfanja in potapljanja. V zabavo so vključene živahne ribiške noči ter folklorne predstave, koncerti klasične glasbe v posebnih scenskih predstavah. Trogir je mesto raznovrstne turistične ponudbe ter je zelo priljubljena točka za ljubitelje ladij in jadrnic, vse usluge pa lahko dobijo v ACI marini Čiovo.
V naselju Pantana, 3 km od Trogira stoji zanimiv utrjen kompleks renesančnih mlinov, ki ih je v dvajsetih letih XVI stoletja zgradil trogirski plemič Vitturi. Kompleks je v času Druge svetovne vojne poškodovan, kot tudi v nedavni Domovinski vojni. Po obnovitvi je skupaj z okolišem razglašen za ornitološko in ihtiološki rezervat.
Bližnji otok Čiovo, ki je preko mostu povezan z Trogirjem, je bil znan kot „Trogirskom stajom“. Že v času srednjega veka so tukaj stala vasi Arbanija, Žedno, Okrug Gornji, Okrug Donji, ki so pripadale Trogirju, vas Slatine ki stoji proti vzhodu pa je pripadala Splitu. Zahodno od vasi Arbanije, vzdolž plaže stoji dominikanski samostan Svetega Križa, osnovan leta 1432. Samostan ima prelepo renesančno dvorišče ter dragoceno zbirko umetnin.
V zaledju Trogira, zahodno od mesta se v XVI stoletja se je razvila in utrdila vas Seget, bližnja Marina pa je bila poletna rezidenca trogirskih škofov.

Prosimo počakajte trenutek!