Riviera Split - Turistični vodnik

RIVIERA SPLIT - Hrvaška, Dalmacija: Izberite destinacijo za počitnice in rezervirajte namestitev on-line. Oglejte si ponudbo mest, naselj, zalivov in otokov s tisoč slik!


Split je mesto in pristanišče v srednji Dalmaciji, metropola Dalmacije njeno industrijsko, univerzitetno, ekonomsko ter administrativno središče. Do njega lahko pridete po avtocesti Zagreb-Split, z letalom ali čolnom. Klima je mediteranska: vroča, suha poletja in blage mokre zime. Split je eno izmed najbolj sončnih mest v Evropi. Vegetacija je zimzelena (mediteranska), v mestu in okolici pa uspeva tudi subtropska vegetacija (palme, agave, kaktusi).
V Splitu ne primanjkuje družbenih, kulturnih, športnih ter zabavnih manifestacij. Posebej poleti, ko se Split s svojimi trgi, dvorišči in drugimi prostori spremeni v veliko gledališče na prostem z tradicionalnim Splitskim ljetom, ko se izvajajo drame, opere in koncerti (od polovice julija do avgusta). Praznik, dan mesta, se praznuje 7. maja, na dan Sv. Duje, zaščitnika mesta.
Splitu se obišče zaradi vonja kamna Dioklecianove palače, vonja brnistre in morja, ali pa zaradi doživetja bogatega kulturnega življenja, v zadnjem času pa tudi zaradi bogate turistične ponudbe. Po tem ko izberete prebivališče v enem izmed splitskih ali okoliških hotelov oziroma v apartmajih privatnih hiš, se lahko prepričate v resničnost zgodb, ki ste ih brali ali ste o njih slišali, o tem da je Split mesto spomenik, poln raznih lepot.
Drugi po velikosti mest te prebogate riviere, je mesto Solin, mesto ki se nahaja na podnožju Kaštelanskega zaliva, 5 km severovzhodno od Splita. Njegova urbana struktura se dotika in meša s severnim delom Splita.
Ko danes gledamo Solin, je težko zamisliti da je v času antike na tem delu obstajalo veliko rimsko mesto Salona, ilirsko središče, kasneje administrativno središče Dalmacije. Danes ta klasična in krščanska arhitektura se odlično združuje z moderno in nacionalno arhitekturo. Solin se povečuje in menja, ampak kljub temu zadržuje svojo identiteto pomembnega arheološkega in zgodovinskega najdišča.
Vranjic je slikovito naselje, ki se nahaja na polotoku, tik ob morju, južno od ustja reke Jadro, med dvema zgodovinskima mestoma, Splitom in Solinom. Otok skozi zgodovino je bil salintansko pristanišče ter je zaradi tega so tam ohranjeni številni predmeti iz rimske zgodovine.
Zelo slikovito mesto, kar se tiče samega okolja, danes je popolnoma združeno z pristaniško-industrijskim kompleksom severnega Splitskega pristanišča. Zaradi svoje lepote je v zgodovini znan tudi pod imenom „Majhne Benetke“.
Današnji Stobreč se nahaja na polotoku, zraven katerega se je razvil nov del mesta. Stobreč s svojimi 4000 prebivalci je obkrožen z penzioni in hotelom, ki omogočajo dobre možnosti za počitek in zabavo. Oddaljen je samo 7 km od Dioklecijanove palače in je sestavni del Splita.
Velika peščena plaža, številne mesta za sončenje, čisto morje ter številne restavracije z bogatimi meniji tradicionalne dalmatinske hrane in pijače, zagotavljajo v Stobreču prijetno bivanje.
Podstrana je majhno turistično naselje mediteranskega ugodja, komaj 8km oddaljeno od Splita, ki se je razvilo v njegovo elitno predmestje. Okrašena s gosto vegetacijo in bistrim morjem, Podstrana je odlična izbira za pobeg od vsakdanjega življenja.

Prosimo počakajte trenutek!