Riviera Omiš - Turistični vodnik

RIVIERA OMIŠ - Hrvaška, Dalmacija: Izberite destinacijo za počitnice in rezervirajte namestitev on-line. Oglejte si ponudbo mest, naselj, zalivov in otokov s tisoč slik!


Omiška riviera zajema ozki obali pas, kateri se razteza od Jesenica na severu do Piska na jugu. Mosorski masiv predstavlja naravno oviro med obalo in njenim zaledjem. Klimatske karakteristike pospešujejo izrazito mediteransko vegetacijo, ki jo skupaj z ruralno arhitekturo ter nizom majhnih mest tvorijo zelo idilično sliko okolja.
Prvi kraj, ki je najbližje Splitu, Krilo Jesenice, stoji kakšnih 15 km južno od mesta. Pripada delu občine Dugi Rat, ter skupaj z ostalimi majhnimi kraji od Podstrane do Omiša, idealnimi za mirnejše počitnice. Nahaja se na delu obale, na kateri se nizajo majhne skrivne uvale z osamljeno morsko obalo, kopališča pred hišami in penzioni so betonirana. Pristanišče na rtu Krilo pri dnu Jesenic je zelo zanimivo, polno čolnov za izkop peska, kar je v preteklosti bil zelo pogost, in tudi zelo dobro plačan poklic prebivalcev ob ustju reke Cetine.
Sumpetar je naslednje mesto južno od Splita, na pol poti od Omiša. Obala je tem delu zelo razčlenjena, ter polna manjših gramoznih plaž, te fino betoniranih plaž pred privatnimi hišami, ki so tik ob morju.
Dugi rat je naselje in pristanišče med Splitom in Omišom. Mestna občina Dugi Rat zajema vse kraje od Podstrane do Omiša v dolžini dvanajstih kilometrov. Planinski masiv je prekrit z borovim gozdom, ki se raztegujejo vse do plaž, ter dajejo tem kraju prelepo sliko. Zelenilo, čisti zrak, blago podnebje ter prelep pogled na morje in otoke, so stvari ki se bodo vtisnili v spomin vsakem obiskovalcu. Peščene plaže so odličen izbor za počitnice z majhnimi otroci. Akvatorij Bračega kanale pred katerim Dugi Rat ponuja jadralcem, surferjem in smučarjem na vodi aktiven odmor z pestro športno vsebino.
Duće so zelo slikovito mestece na področju Poljic, predelu v vznožju mosorske planinske verige. Stojijo kakih tri kilometre od Omiša ter petindvajset kilometrov od Splita po jadranski magistrali v smeri Durbovnika. Svojo slavo, Duće dolgujejo peščenim plažam, ki so neprekinjene v nizu štirih kilometrov. Skozi zgodovino so pripadale slavni Poljički republiki, s katero je vladal Veliki knez po odredbah Poljičkega statuta. Takšna dediščina je pustila neizbrisno sled, katero odlikujejo ohranjeni primerki ruralne arhitekture.
Omiš je mesto ob Jadranski magistrali, 28 km južno od Splita, stoji na ustju reke Cetina, Omiš stoji ob ustju reke Cetine, ki je po čudni poti uspela vdolbi planinske skale, ustvarjajoč pri temu sotesko zelo impresivne oblike. Mesto ima zelo pomemben položaj, ki je v preteklosti, skozi klasične, davne čase vplival na poseljenost področja. Mesto dolguje svoji reki vso svojo slavo; preteklo, sedanjo in bodočo. Skozi preteklost je to bilo zavetišče gusarjev, danes pa predstavlja turistični biser.
Župna cerkev sv. Mihovila je zgrajena leta 1629. Takoj zraven cerkve stoji manjši slikovit trg, na katerem se že 32 let organizira Festival Dalmatinske klapske pesmi. Na reki Cetini stojijo Radmanove mlinice, obkrožene impozantnim ravninah ter gojišči postrvi. Danes je najbolj priljubljena izletniška točka izletnikov iz srednje Dalmacije.
Pisak je majhno turistično mestece atraktivne Makarske riviere, 40 km južno od Splita ter 18 km oddaljeno od Makarske. Riviera je znana po svoji prelepi, dolgi obali in gramozni plaži. Redka naseljenost in dolge obale brez hiš, so vzrok čistega in bistrega morja.
Stanići so majhno ribiško naselje, 10 km oddaljeno od Omiša v smeri Makarske in Dubrovnika, kakih 40 km do Spita. Zaradi svojega položaja na obronkih hriba, kraj ponuja prekrasen razgled na Brački kanal in otok. Zrak je tukaj popolnoma čist, morje modro in čisto, plaže tihe in čiste, daleč od mestnega vrveža ter modernega življenja ter turistične industrije.


Prav zaradi tega je kraj idealen za mirne družinske počitnice v prelepem okolišu. Za tiste, ki so ljubitelji zunanjih aktivnosti se lahko pomerijo v vodenih športih, raftingu ali veslanju na reki Cetini. Za tiste, ki pa se radi zabavajo se lahko sprostijo v Omišu ob klapah, večerjajo v odličnih restavracijah, sprehodijo ob sijajnem mediteranskem ugodju in arhitekturi.

Prosimo počakajte trenutek!